Hírek

2012.04.26. 17:46

Fico: Konstruktív párbeszéd Orbán Viktorral

Konstruktív párbeszédet folytatott Robert Fico és Orbán Viktor kétoldalú találkozójukon csütörtökön Varsóban - jelentette a szlovák kormányfő közlése alapján a TASR szlovák hírügynökség.

MTI

Fico a Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórum alkalmából rendezett találkozó témái kapcsán elmondta: a kettős állampolgárság ügyéről nem folytattak megbeszélést.
   
"Mindnyájunknak sikerekre van szükségünk, most nincs szükségünk konfliktusokra és veszekedésre. Ezért minden energiánkat a közös gazdasági, infrastrukturális és energetikai projektekbe fektetjük majd" - jelentette ki Fico a rövid találkozó után, és hozzátette, hogy üdvözli Orbán Viktor ezzel egyező álláspontját.
   
A szlovák kormányfő szerint a kettős állampolgárság problémája a két ország vegyes bizottságának, illetve jogászainak ügye, erre nekik kell közös megoldást találniuk. "A legideálisabb az lenne, ha az állampolgárság kérdését a két ország közötti nemzetközi szerződés oldaná meg" - mutatott rá.
   
Robert Fico megjegyezte: most először volt alkalma személyes, kétoldalú tárgyalást folytatni Orbán Viktorral.
   
"Normális, konstruktív párbeszéd folyt két olyan kormányfő között, akik számára fontos, hogy országaik együttműködjenek, hogy sikeresen működjenek együtt" - véleményezte a találkozót Fico.
   
A TASR jelentése szerint a szlovák kormányfő nem utasította el azt a felvetést, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokban korábban tapasztalt feszültség kialakulásában szerepet játszott előző - 2006 és 2010 közötti - kormányának összetétele is.
   
Fico előző kormányában a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (LS-HZDS) is koalíciós partnerei voltak az Irány - Szociáldemokráciának (Smer-SD).


   
"Ma más a helyzet. A Smer egy normális, európai irányultságú párt. Olyan párt amelyik tudatosítja, hogy a nemzeti kisebbségeknek milyen hozadékai vannak egy ország számára. Világosan megmondtuk: meg akarjuk őrizni a nemzeti kisebbségek status quo-ját" - mutatott rá a szlovák kormányfő.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!