Hírek

2012.02.23. 11:49

Európai Bizottság: nem lesz magyar növekedés

Az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság, ha csak kicsit is, de recesszióba süllyed 2012-ben. Novemberben még enyhe növekedésre számított az EB.

origo.hu

Az Európai Bizottság (EB) arra számít, hogy a magyar gazdaság nem fog növekedni 2012-ben. A csütörtökön közölt frissített előrejelzésében a Bizottság -0,1 százalékos növekedést jósol Magyarországnak. Tavaly novemberben még 0,5 százalékos növekedést látott reálisnak az EB - írja az origo.hu. 

A KSH múlt szerdán publikálta, tavaly GDP-adatra vonatkozó gyorsbecslését, amely szerint 2011-ben 1,4 százalékkal növekedett a magyar gazdaság, a viszonylag kedvező adat alapján több elemző is arra számít, hogy Magyarország idén elkerüli a recessziót.

A friss GDP-adat előtt megjelent előrejelzések azonban egymástól jelentősen eltérő teljesítményt jósoltak. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tavaly november végén megjelent prognózisában 0,6 százalékos visszaesést jósolt. Még pesszimistább az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, amely január végén közölte, 1,5 százalékkal csökkenhet a gazdasági teljesítmény. A Magyar Nemzeti Bank decemberben 0,1 százalékos növekedést, gyakorlatilag stagnálást jósolt. Az optimistábbak közé tartozik a Nemzetközi Valutaalap, amely legutóbbi országjelentésében a satgnálást alig meghaladó 0,3 százalékos bővülést jósolt 2012-ben. Az előrejelzések közül a kormány a legbizakodóbb, 0,5 százalékos növekedési becslésével.

origo.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!