Hírek

2011.10.26. 19:49

Rezidensek: a magyar egészségügy összedőlt

Ha az év végéig nem lesznek érdemi lépések az orvosok bérének rendezésére, akkor 1903 rezidens mond fel munkahelyén.

mti

Eddig 1903-an helyezték letétbe felmondólevelüket a Magyar Rezidens Szövetség mozgalmának keretében; ezek akkor aktiválódnak, ha a kormányzat az év végéig nem tesz érdemi intézkedéseket az orvosi bérek rendezésére – közölte Papp Magor, a szervezet elnöke szerdán.



A rezidensszövetség vezetője a szervezet által rendezett, "Élhető magyar egészségügyet!" című fővárosi fórumon hozzátette, hogy az említett szám nagyjából a kétharmada a szükségesnek, ezért továbbra is minden szereplőt arra biztatnak: csatlakozzon, hogy közösen elérjék céljukat.
Azt kérik, hogy 2011. december 31-én Budapesten egy fiatal orvos ne keressen kevesebbet, mint a mellette dolgozó közterület-fenntartó, a gyorséttermi krumplisütés ne legyen jövedelmezőbb, mint éjszaka, fiatal szakorvosként operálni, s az 50-60 éves kollégáknak legyen kilátásuk a nyugodt nyugdíjas évekre. A szövetség elnöke kijelentette: az orvosi hivatás megbecsültsége elérte a mélypontot. Ilyen körülmények között nem várható el, hogy tovább vállalják a munkavégzést.
 
A rezidensek ösztöndíjprogramja kapcsán Papp Magor azt mondta, hogy az utóbbi időben azt a látszatot keltik, hogy nincs válság az egészségügyben, ezzel megtévesztik a döntéshozókat és a közvéleményt. Ezzel szemben a rezidensek úgy látják: az adatok azt mutatják, hogy az idén végzettek alig 19 százaléka pályázta meg az ösztöndíjat, a 2011-ben végzett magyar orvosok fele pedig az idén sem lépett be a szakorvosképzésbe. Októberig 808-an hagyták el az országot, ez több, mint ahányan az idén a négy orvosegyetemen végeztek. Ugyanakkor a szövetség elnöke hozzátette: ebben nincsenek benne azok, akik az akcióhoz csatlakozva még kivárják az év végét, ezért a januári adatok majd "beszédesebbek" lehetnek.

Papp Magor a fórumon megjelenő Szócska Miklós egészségügyi államtitkártól azt kérte, tolmácsolja a miniszterelnöknek: a problémák akut beavatkozást igényelnek, az nem várhat a gazdasági cselekvőképesség 2-3 év múlva várható javulásáig. "A magyar egészségügy nem összedöntés előtt állt, az összedőlt" – fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!