Hírek

2011.10.13. 05:38

Hitvallást az ovisoknak is!

Ha már Orbánék mintának tekintik a Kádár-érának a propagandát, az ideológiai nevelőmunkát az iskolákba is becsempésző megoldásait, nem ártana figyelembe venniük azt sem, hogy az úgynevezett szocializmus évtizedeiben az uralkodó párt ideológiájának, szimbólumrendszerének, jelszavainak lejáratódásához jelentősen hozzájárultak a többek között a munkahelyeken és az oktatási intézményekben folytatott „fejtágítások”.

Stanga István

Hogy a Nagy Áprilisi Fülkeforradalom győztes pártja által fénysebességgel megalkotott és elfogadtatott új alkotmánynak vajon mi köze van mondjuk Poeltenberg Ernőhöz avagy gróf Leiningen-Westerburg Károlyhoz, azt nem igazán tudom, tény azonban, hogy az aradi vértanúk emléknapján a 10 és a 14 esztendős iskolások mindegyike egy-egy Nemzeti Hitvallással, illetve  Alaptörvénnyel gazdagodott. Az MSZMP-től az MDF-en és a Demokratikus Chartán át a Fideszig az összes pártot, rendszert és ideológiát ugyanazzal a töretlen lelkesedéssel és hihetetlen szorgalommal szolgáló Kerényi Imre monstre alkotmány-népszerűsítő akciósorozatának a diákságra vonatkozó részét ezúttal dr. Hoffmann Rózsa oktatásét felelős államtitkár ültette át a gyakorlatba, körlevélben rendelve el az általános iskoláknak a preambulum és az Alaptörvény szövegét tartalmazó füzetecskék kiosztását. Hogy aztán a tízéves, negyedik osztályos, történelmet még soha nem tanult gyerekek az egyebek mellett Dezső vitézt, Dugovics Tituszt és Zrínyi Ilonát ábrázoló illusztrációkon túl felfognak-e bármennyit is az olyan mondatokból, hogy „nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, mert egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk érvénytelenségét”, valamint, hogy „tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait s a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét”, illetve, hogy „hazánk 1944. március 19-én elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május 2-tól, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk”, még megtippelni se tudom, ám hogy az ideológiai küzdelem egyre inkább kiterjed az iskolákra is, azt szomorúan látom és tapasztalom.

Mindez persze, korántsem meglepetés, ugyanis az iskolatej helyett iskolai alkotmányokat osztogató csapat tagjaitól – így a Nagy Októberi Szocialista forradalom tiszteletére az egyik ünnepséget a másik után rendező Kerényi Imrétől, a szintén a Magyar Szocialista Munkáspártban szocializálódott dr. Hoffmann Rózsától, no meg persze, a Kádár-érában használt módszereket rendkívüli előszeretettel alkalmazó Fidesz-vezérkartól – nem is igazán volt várható egyéb elképzelés. Megjegyzem, az „átkost” nem csupán az Orbán által alaptörvény-népszerűsítési főhalljakendnek kinevezett Kerényi ötlete, de a közszolgálati televízió szívet és lelket melengető tudósítása is idézte, amelyben minden, de minden olyan dolgot megtalálhattunk, ami csak az új alkotmányra láthatóan nagyon büszke Orbán-kormány számára kedves lehet: a Nemzeti Hitvallást az osztályteremben fegyelmezetten ülő diákok között szétosztó, a pillanat nagyszerűségét átérző tanítónéni és persze, az ajándékba kapott füzeteket csillogó szemmel, átszellemülten mosolyogva lapozgató gyerekek. Ám ha már az Orbán-kormány mindenképp mintának tekinti az előző rendszernek a propagagandát, az ideológiai nevelőmunkát az iskolákba is becsempésző megoldásait, nem ártana figyelembe vennie azt sem, hogy az úgynevezett szocializmus évtizedeiben az uralkodó párt ideológiájának, jelképrendszerének, jelszavainak, stb. lejáratódásához jelentősen hozzájárultak a többek között a munkahelyeken és az oktatási intézményekben folytatott „fejtágítások”. Az ehhez hasonló úton elinduló Orbánék számára pedig a gyásznapi hitvallás- és alaptörvény-osztogatási akció nyilván nem az utolsó, hanem az első lépés. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!