Hírek

2011.10.04. 20:04

Egyszínűségtől féltik a magyar médiát

Magyarországon nem érvényesülnek a médiában megfelelően a demokratikus értékek. Az Európai Újságírók Szövetsége szerint rossz úton járunk.

mti

A média sokszínűségének érvényesülése miatt fejezték ki aggodalmukat az Európai Újságírók Szövetsége rádiós és televíziós szakértői csoportjának tagjai keddi, budapesti sajtótájékoztatójukon.

A csoport tagjai kétnapos magyarországi tanácskozásán a magyarországi médiában zajló folyamatokról tájékozódtak. Olaszországi képviselőjük, Roberto Natalie elmondta: Európa szinte egyetlen országában sem érvényesülnek maradéktalanul a demokratikus értékek a médiában, de - a többi országból érkező kollégájával együtt - úgy vélte, hogy Magyarország rossz példát mutat, amelyet más országoknak nem szabad követnie.    

A résztvevők a magyar szabályozás kapcsán bírálták, hogy a kizárólag a kormánypárt által delegált tagokból álló médiafelügyeleti szerv, a médiatanács jogosultsága igen széles, kezében van a többi között a frekvenciák kiosztásának lehetősége vagy nagy összegű bírságok kiszabása. Ugyancsak bírálták a közszolgálati médiumok vezetőinek kinevezési gyakorlatát.



Marc Gruber, a szervezet társelnöke elmondta: a szakmai képviselőitől, a többi közt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ)tagjaitól, valamint a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségétől tájékozódtak a magyarországi viszonyok felől. Megemlítette, hogy emellett találkoztak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetőivel is, akitől arra vártak választ: hogyan zajlik az egyes közszolgálati médiumok egységes szervezetbe tömörítése.     Az Európai Újságírók Szövetségének tagjai bírálták a közszolgálati médiumokban zajló jelentős elbocsátásokat is
A szövetség Magyarországon tartózkodó delegációjának az MTVA vezetése bemutatta a magyar közmédia megújításának céljait, eddigi eredményeit és jövőbeni lépéseit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!