Hírek

2011.09.24. 16:53

Orbán: vége a becstelenség, a stiklik és a kifosztás korszakának

A miniszterelnök szerint a törvényeknek - a korábbiakkal ellentétben - a becsületes embereket kell védeniük, és nem a bűnözőket.

MTI

A miniszterelnök ismét felhívta a figyelmet arra, hogy nem jöhetnek létre többé Magyarországon félkatonai szervezetek, amelyek törvényi felhatalmazás nélkül akarnak fellépni rendfenntartóként, a rend fenntartása ugyanis az állam feladata és kötelessége. Nyomatékosította továbbá azt a korábbi kijelentését, hogy a magyar állam fegyveres testületeiben szolgálók nem lehetnek tagjai semmilyen félkatonai szervezetnek, nem viselhetik azok öltözetét, mert ha így tesznek, dezertőrként fogják felelősségre vonni őket. 

Közölte azt is, hogy a munkaképes, de nem dolgozó rendőröktől beszedendő adó teljes összegét a dolgozó rendőrök béremelésére fogják fordítani a jövőben. "Nem támogatjuk azt, hogy egészséges, életerős emberek hátat fordítsanak a munkának, és ne dolgozzanak. Éppen ellenkezőleg, mi arra bátorítunk mindenkit, aki munkaképes, hogy álljon munkába. (...) Az mégsem járja, hogy életerős emberek sem nem dolgoznak, sem adót nem fizetnek, miközben mások megszakadnak a munkában, hogy meg tudjanak élni" - fejtette ki.

Orbán Viktor azt mondta a fiatal rendőröknek, hogy különleges helyzetben vannak, mert egy átalakuló világban és egy megújuló országban kezdik meg hivatásukat. A magyaroknak azzal kell szembenézniük - folytatta -, hogy egész Európa komoly bajban van, az európai országok ugyanis úsznak az adósságban, és egyre kevésbé urai saját sorsuknak, ami újabb és újabb csődhullámokat indít el. Ezek miatt ma nagyon sok magyar család veszélyben érzi otthonát, munkahelyét, megélhetését - emelte ki.

A válság a miniszterelnök szerint súlyosbodni fog, ezért a magyaroknak arra kell kísérletet tenniük, hogy elrugaszkodjanak az európai válságövezettől, "ne csak el, de felfelé rugaszkodjunk el".

Válsághelyzetekben mindig megnő a bűnözési hajlam, elszaporodnak a szélsőségek, és jobban terjed az erőszak, de Magyarország csak úgy újulhat meg, és csak úgy szakadhat el végképp a válságzónától, ha képes rendet és biztonságot teremteni, helyreállítani a korábbi években vészesen megromlott közbiztonságot - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy ehhez a magyar rendőrségnek is meg kell újulnia. A kormány folytatja a rendőrség megerősítését, az állomány bővítését és a munkavégzés körülményeinek javítását - mondta, megjegyezve, hogy 2011 szeptemberének végén már 3.135-tel több rendőr teljesít szolgálatot.

 Orbán Viktor közölte: azt várja az eskütevőktől, hogy segítsenek Magyarország megerősítésében, garantálják a rendet, a biztonságot. A felelősségért, a teljes odaadásért cserébe biztos, kiszámítható jövőt kínál a kormány azoknak, akik becsülettel szolgálnak - mondta. A szombaton esküt tett 1.327 tiszthelyettes rendőr átlagéletkora 24 év.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!