Hírek

2011.09.14. 13:20

Nézőpont: Jobbik beelőzte az MSZP-t

A Fidesz-KDNP továbbra is kétharmados többségű, a Jobbik megelőzte az MSZP-t, az LMP a bejutás szélén.

MTI

A Nézőpont Intézet közvéleménykutatása szerint ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, a Fidesz-KDNP 59 százalékkal továbbra is megőrizné több mint háromszoros előnyét az ellenzéki pártokkal szemben, ami biztosítja kétharmados többségét a törvényhozásban.

A szocialisták elvesztették biztos második helyüket, miután az MSZP az aktív szavazók potenciális pártpreferenciájában 15 százalékon, míg a Jobbik 18 százalékon áll. Az MSZP legsúlyosabb problémája, hogy ismét belső konfliktusaival szerepel majd a politikai napirenden, hiszen Gyurcsány Ferenc mentelmi ügyével kapcsolatban a volt miniszterelnök személyével kell foglalkozniuk - írták az elemzésben.A felmérés szerint LMP támogatottsága messze elmarad lehetőségeitől, továbbra is a bejutási küszöb szélén táncol a párt. Ennek hátterében a szövetségesi stratégia bizonytalansága, a szervezet gyengesége és a parlament nyári szünetében a "frakciópárt" korlátozott megjelenési lehetőségei állnak. Ez szolgálhat magyarázatként arra, hogy a Lehet Más a Politika most vasárnap az aktív szavazók 5 százalékának támogatását élvezhetné - írták.
   
Miközben a kormánypártokat az összes megkérdezett 41 százaléka támogatja, az ellenzéki pártok a kormányzati kompetenciába vetett magas bizalom miatt nem tudták növelni társadalmi beágyazottságukat. A Jobbikot 10, a Magyar Szocialista Pártot 9, az LMP-t pedig 3 százalék támogatja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!