Hírek

2011.09.15. 10:29

Feszült a helyzet Észak-Koszovóban

Szerbia az ENSZ-BT összehívását kérte, elmarad a szerb-magyar külügyminiszteri találkozó.

MTI

Az észak-koszovói szerbek a barikádokon töltötték a szerda éjszakát és Kosovska Mitrovica legfontosabb hídját lezárták, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai kormány - az EU és a NATO misszióinak támogatásával - át akarja venni a Szerbia felé vezető határátelők ellenőrzését.

Koszovó lépését Belgrád is hevesen ellenzi, Szerbia és Oroszország szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kérte, az észak-koszovói helyzet kiéleződésére hivatkozva, s a csütörtöki BT-ülésre New Yorkba utazott Vuk Jeremic szerb külügyminiszter.
   
Csütörtök éjfélkor jár le a határidő, amikortól a Jarinje és Brnjak átkelők ellenőrzését a koszovói vámosok készülnek átvenni az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) és a nemzetközi békefenntartók (KFOR) közreműködésével Hogy megakadályozzák ennek végrehajtását, a tiltakozó szerbek eltorlaszolták a Leposavicból Jarinje felé vezető utat is.
Az EULEX csütörtök virradóra kiadott közleménye hangsúlyozza, hogy a két átkelő ellenőrzését "vegyes összetételű" erők fogják végezni, és megbízatásuk értelmében az operatív munka az EULEX egységeire hárul majd. Csütörtök délelőtt Pristinába érkezik Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, akit déltájban fogad Hashim Thaci koszovói miniszterelnök.
   


Kosovska Mitrovicában és Zvecanban az éjszaka óta szünetel az üzemanyag- és gázszolgáltatás. A kiéleződött észak-koszovói helyzet miatt szerdán számos szerb és külföldi újságíró és forgatócsoport érkezett Kosovska Mitrovicába.

Elmarad Martonyi János magyar Külügyminiszter találkozója szerb vendéglátójával, miután Vuk Jeremic New Yorkba utazott, az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésére, amelynek összehívását Szerbia és Oroszország kérte az észak-koszovói helyzet kiéleződése miatt - közölte a magyar nagykövetség.

A csütörtökön Belgrádba érkezett Martonyi Jánosnak az eredeti program szerint déltájban kellett volna kétoldalú megbeszélést folytatnia Jeremiccel. A magyar diplomácia vezetője a Nyugat-Balkánról szóló belgrádi nemzetközi biztonságpolitikai fórumra várják, ahol Boris Tadic szerb elnök csütörtök délelőtt mond beszédet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!