Hírek

2011.09.29. 07:44

Féláron menti a devizahiteleseket a kormány

Címkék#Live Videó

Az eszközkezelő célja, hogy megvegye azokat az ingatlanokat, ahol a tulajdonosokat kilakoltatás fenyegeti.

Live Info

Létrehozza a kormány a Nemzeti Eszközkezelőt (NET) a bajba jutott lakáshitelesek kimentésére, az erről szóló törvényjavaslatot szerdán fogadta el a kormány. A kormány kizárná a nyerészkedőket, ezért személyi feltételeket támaszt, például csak a legalább kétgyerekes családok léphetnének a rendszerbe, illetve értékkorlátot is támasztanak, hogy mely bedőlő hitelű lakásokat vásárolná meg az intézmény.

Az eszközkezelő célja, hogy megvegye azokat az ingatlanokat, ahol a lakáshiteles tulajdonosokat kilakoltatás fenyegeti - mondta Giro-Szász András kormányszóvivő. Az adós elveszíti a tulajdonjogát, de joga lesz kibérelni a lakást az eszközkezelőtől, vagyis nem kell utcára mennie. A bedőlt hiteleseknek legalább 6 hónapig kell bérelniük a lakást, amely után azonban visszavásárolhatják azt. A lakást a jegybanki alapkamattal megnövelve azon az áron lehet visszavásárolni, amelyen a NET vette a banktól. Elveszíti azonban a visszavásárlási jogot az a bérlő, aki 24 hónapig nem él vele.

Az eszközkezelő a hitelfelvételkor elvégzett értékbecslésben megállapított ár 35-50 százalékáért veszi meg a banktól az ingatlant. Csillag Tamás, a Nemzeti Eszközkezelő Társaság vezérigazgatója szerint "a bankok érdekeltek lesznek" a programban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!