Hírek

2011.09.22. 12:18

Demokratikus Koalíció: a IV. köztársaság a cél

Az 1918-ban, 1946-ban és 1989-ben megalapított köztársaság "Orbán rendszerének" leváltásával történő, "negyedik újraalapítását" tűzi ki célul a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció Platform 22 pontos kiáltványa, amelyet - miután egy szerdai gödöllői rendezvényen már ismertettek -, csütörtökön eljuttattak az MTI-hez is.

MTI

A Demokratikus Koalíció honlapján is elérhető dokumentumban a szervezet elnöksége egyebek mellett rögzíti, elutasítják a "Fidesz keleties, önkényre épülő, féljogállami, a piacgazdaság eszméjét megkérdőjelező politikai rendszerét".
   
Azt tapasztalják, hogy Magyarországon ma az államhatalom "lezüllött és erőszakos", szerintük a regnáló hatalom "megbecstelenítette a Köztársaság ügyét". "Hazánk ma már nem demokrácia és még nem diktatúra"; Magyarországon az állam korlátlan szabadságát építő, a polgárok szabadságát korlátozó "féljogállam" működik, "a hatalom fenntartásának alapját nem a polgárok többségének demokratikus akarata, hanem a mindennapi életet átszövő félelem és félelemkeltés jelenti" - írják.

Valljuk, hogy a széles körű jog- és létbizonytalanság ellen a jog uralmának, a törvény előtti egyenlőségnek, a méltányos jog kiszámíthatóságának és betarthatóságának biztosításával, a saját teljesítményre és öngondoskodásra ösztönzéssel, a változásokhoz való alkalmazkodás képességének elsajátításával, a szolidáris közösség által fenntartott széleskörű szociális rendszerrel, a kiszolgáltatottak védelmével, új munkahelyek teremtésével kell és lehet küzdeni - áll a kiáltványban.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!