Hírek

2011.09.04. 07:38

Csalódottak Képíró halála miatt

A Simon Wiesenthal Központ mélyen csalódott amiatt, hogy Képíró Sándor elítélését és megbüntetését megakadályozta a halála.

MTI

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ mélyen csalódott Képíró Sándor halála miatt, minthogy a magyar ügyészség fellebbezett a Fővárosi Bíróság azon júliusi, első fokú ítélete ellen, amelyben bizonyítottság hiányában felmentette Képírót a háborús bűntett vádja alól. Azt ezt tartalmazó közleményt vasárnap hajnalban juttatta el a központ a távirati irodának.

Képíró Sándor volt csendőr százados életének 98. évében, szombat reggel halt meg. Július közepe óta volt kórházban, az ítélethirdetésre is infúzióra kötve, a mentők vitték a bíróságra. Az ügyészség azzal vádolta, hogy 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek törvénytelen kivégzésében. A Simon Wiesenthal Központ (SWC) 2006 szeptemberében jelentette be, hogy Képíró személyében feltételezett háborús bűnöst talált Magyarországon.


   
Falvai Zsolt ügyész még a tárgyaláson fellebbezést jelentett be, az ítélet ugyanis meglátása szerint megalapozatlan, annak indoklása több helyen következetlen. Zétényi Zsolt, Képíró Sándor ügyvédje pedig amiatt fellebbezte meg a döntést, hogy az bűncselekmény hiányára hivatkozott.
Az SWC szerint várható volt a fellebbezések nyomán, hogy a másodfokú tárgyalás néhány héten belül megtörténik, és hogy a fellebbviteli bíróság érvényteleníti a felmentést. A központ - közleménye szerint - mélyen csalódott amiatt, hogy Képíró elítélését és megbüntetését megakadályozta a halála.

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!