Hírek

2011.07.29. 13:11

Véget ért a véres hasmenésjárvány

Hivatalosan is véget ért az EHEC-járvány Németországban, új megbetegedések már nincsenek, a különleges kóli bélbaktérium okozta, véres hasmenéssel járó kór immár a múlté.

MTI

A hivatalos mérleg szerint a május elején kitört járvány 50 halálos áldozatot követelt az országban. A járványügyi intézet összesen 4321 fertőzéses megbetegedést regisztrált. Közülük 852-t tett ki azoknak a száma, akik a legsúlyosabb tünetekkel, a súlyos vérszegénységgel és veseelégtelenséggel járó, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küzdöttek. Mintegy 100 beteg a jövőben dialízises kezelésre vagy veseátültetésre szorul.
Az utolsó megbetegedés július 4-én történt.

A több hétig tartó járvány a lakosság körében nagy riadalmat keltett. A kórokozó eredetét tekintve az illetékes egészségügyi hatóságok hosszú időn keresztül sötétben tapogatóztak. Az első hetekben mindenekelőtt az észak-németországi paradicsom, uborka és saláta fogyasztásától óvtak. Később az importált spanyolországi uborkára terelődött a gyanú, azonban kiderült, hogy megalapozatlanul. A különböző nyers zöldségek és az uborka után pedig a növényi csíra került a középpontba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!