Hírek

2011.07.30. 19:19

Szeptemberben újrakezdik: csalódottak a rendvédelmisek

Továbbra is elégedetlenek a rendvédelmi dolgozók, a szakszervezetek szeptemberre újabb tüntetéssorozatot szerveznek – írja összegzésében az Origo.hu.

BAMA

A hosszú hónapok óta tartó feszültség, eredménytelen tárgyalássorozat végén mindössze annyi engedményt tudtak kicsikarni a kormányból, hogy a 60 éve feletti dolgozóknak könnyített munkát ígértek. Januártól várhatóan teljesen felforgatják a korábbi rendvédelmi kedvezményeket, rendfokozatokat, lapinformációk szerint 2014-ig nem kapnak fizetésemelést a rendőrök és a tűzoltók sem.
"Nemhogy elégedettek nem vagyunk, tudomásul vehetőnek sem tartjuk a minisztérium ajánlatait" - értékelte Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a rendvédelmi dolgozók és a Belügyminisztérium közötti tárgyalásokat az Origónak

A rendvédelmi dolgozókat képviselő szakszervezetek 2010 őszén kezdték meg a tárgyalásokat Belügyminisztériummal. "Úgy indultak a tárgyalások, hogy azt ígérték: ha hozzányúlnak a nyugdíjakhoz, azt nagyarányú béreleméssel fogják kompenzálni" - mondta Pach Dániel, a Rendőr Szakszervezetek Védegyletének elnöke a hírportálnak. A tárgyalások márciusban kezdődtek újra, miután a rendvédelmi dolgozók többször tüntettek, mert a kormány a Széll Kálmán-tervben meghirdette, hogy felszámolják a korengedményes és korkedvezményes szolgálati nyugdíjakat.

Júniusban - egy nappal az után, hogy a parlament elfogadta a nyugdíj szabályainak megváltoztatását lehetővé tévő törvényt - Orbán Viktor is tárgyalt a szakszervezetekkel, de a kormány eredeti elképzeléseiből nem engedett.

A kormány két előterjesztést tett a tárgyalásokon, az egyik a nyugdíjazás szabályainak megváltoztatását, a másik a fegyveres és rendvédelmi dolgozók életpályamodelljét tartalmazza.
A felvázolt életpályamodellt minden érintett szakszervezet elutasította, a szolgálati nyugdíjak rendszere január 1-jétől megszűnik – állítják a rendvédelmisek.

A szakszervezetek szerint a minisztérium elképzelésében élő életpályamodellnek az a baja, hogy nem olvasható ki belőle, ki mennyi fizetésre számíthatnak. A kormány korábban harmincszázalékos béremelést ígért a rendvédelmiseknek, de a konvergenciaprogramban az szerepel, hogy a közszférában 2014-ig nem emelkednek a bérek, ezért béremelésre a rendvédelmi dolgozók sem számíthatnak. A szakszervezeti vezetők azt mondták az origónak: kétségük sincs, hogy a kormány a kétharmados parlamenti támogatásával a szakma egyetértése nélkül is elfogadja a nyugdíjazás új szabályait és az új életpályamodellt, ezért  "lehet szó arról, hogy folytassuk a tiltakozó akciókat". Árok Kornél szerint az újabb demonstrációsorozatnak már a kezdő napját is kitűzték, szeptember 29-től fognak újra tüntetni.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!