Hírek

2011.07.26. 15:23

Nyelvvizsga nélkül csukva maradnak az egyetemek kapui

Csak nyelvvizsgával lehet majd a felsőoktatásba jelentkezni a jövőben. A cél az, hogy mindenki meg tudja szerezni még középiskolában a nyelvvizsgát.

MTI

A jövőben a tervek szerint csak nyelvvizsga birtokában jelentkezhetnek főiskolára, egyetemre a diákok. Az iskolai képzés keretei között megszerezhetnék a nyelvvizsga-bizonyítványt is.

Az oktatási államtitkárság a hamarosan elkészülő nyelvoktatási stratégia kapcsán közölte, hogy a változtatásra megfelelő felkészülési időt hagy a törvény. A szándék az, hogy azokra a diákokra vonatkozzon, akik még el sem kezdték a középiskolát - jelezte az államtitkárság, hozzátéve: a cél, hogy a közoktatás megerősítésével párhuzamosan a nyelvoktatás színvonala is emelkedjen, és a fiatalok megfelelő nyelvi tudás birtokában kezdhessék meg felsőfokú tanulmányaikat. Fontosnak lenne, s a kormányzat célja is ez, hogy a szülők anyagi lehetőségeitől függetlenül, az iskolai képzésben szerezzenek nyelvtudást, illetve ezt igazoló nyelvvizsga-bizonyítványt a diákok.

A nyelvoktatási stratégia rövidesen végleges formát ölt, s ekkor fogja a részleteit ismertetni az oktatásért felelős államtitkárság.
Az államtitkárság közleményében kitért arra is, hogy a hosszú távra szóló program diákok százezreinek jövőjét befolyásolhatja, hiszen megfelelő nyelvtudás hiányában nehezebben tudnak elhelyezkedni, az életben boldogulni.
   
Az egyetemet, főiskolát végzett fiatalok jelentős hányada azért nem kap diplomát, és nem jut megfelelő álláshoz, mert nincs meg a szükséges nyelvvizsgája. Ráadásul a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy sokan azon a nyelven sem tudnak megfelelően kommunikálni, amelyből államilag elismert vizsgát tettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!