Hírek

2011.07.26. 11:11

Mi vár a norvégiai merénylőre? 21 év börtön kevés

Halálra ítélnék vagy ténylegesen élete végéi börtönbe küldenék a norvégok Anders Behring Breiviket, a 76 halálos áldozattal járó merénylet elkövetőjét. A norvég büntető törvénykönyv szerint most maximum 21 év börtönt kaphat. A férfit emberiség elleni bűntettel is megvádolhatják.

MTI

Aki Norvégiában bűncselekményt követ el, annak legfeljebb 21 évi börtönbüntetéssel kell számolnia - így rendelkezik a büntető-törvénykönyv. Ám a pénteki merényletek óta, amelyek legalább 76 ember életét oltották ki, sokan szigorítanák a büntetési tételeket, hogy a példátlan mészárlás elkövetője élete végéig rács mögé kerüljön.

Az utcákon és internetes fórumokon napok óta folyik a vita a szabad és toleráns Norvégia türelmének határairól; egyesek nyíltan követelik, hogy a 32 éves Anders Behring Breivikre szabjon ki halálbüntetést a bíróság.
 
A halálbüntetést a legtöbb bűncselekmény esetében már 1902-ben megszüntették Norvégiában, 1979-ben pedig végleg eltörölték. Az utolsó kivégzést 1948-ban hajtották végre.



A 32 éves Breivik státusa jelenleg „hivatalos gyanúsított”, ami a skandináv jogban a gyanúsított és a vádlott közötti állapotot jelent. Bár elismerte tettét, vádemelésre csak a vizsgálat után kerülhet sor a norvég jogrend szerint.

Fellépést sürgetnek a szélsőjobb ellen

A szélsőjobboldal elleni keményebb fellépésre szólították fel a kormányt a norvégiai kettős merénylet nyomán a német ellenzéki pártok. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek pártja kedden egyaránt azt hangoztatta, hogy nem elegendők a szélsőjobboldal megfigyelésére eddig alkalmazott módszerek. Mindkét párt annak a nézetnek adott hangot, hogy a rendőri intézkedések szigorítására van szükség az NPD és más szélsőjobboldali csoportokkal szemben. Az oslói hatóságok a kettős merénylet elkövetőjét szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkező, "keresztény fundamentalistaként" írták le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!