Hírek

2011.07.11. 05:55

Meddig mehet a (bulvár)sajtó?

Nem vitás, hogy a médiapiacon – és azon belül is különösen a nyomtatott sajtó piacán – folyó verseny (ami az elmúlt időszakban pláne kiélesedett, mivel a gazdasági válság mind a példányszámok, mind a reklámköltések terén éreztette a negatív hatását) extrém megoldásokra késztetett és késztet szerkesztőségeket, mindazonáltal magam a médiafogyasztók felelősségéről sem feledkeznék el.

Stanga István

Nem hiszem, hogy túl nagyot tévedek, amikor azt állítom, nemcsak a brit, de úgy általában a sajtó történetében is párját ritkító az, ami az 1843-ban alapított, 2,5 milliós példányszámú, igen befolyásos konzervatív vasárnapi bulvárlappal, a szerte a nagyvilágban ismert „News of the World”-del esett meg, amit több mint másfél évszázados lét után a tegnapi napon vehettek utóljára kézbe az olvasók, „köszönhetően” annak a méretes botránynak, amelynek következtében az újságot birtokló Murdoch-család bejelentette,  etikai megfontolásokból bezárják a lap szerkesztőségét. Amint az ismert, a lavina akkor indult el, amikor is kiderült, hogy a News of the World nem csupán feltörte és lehallgatta a 2002. márciusában az iskolájából hazafelé jövet eltűnt, 13 esztendős Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, így akarva exkluzív információkhoz jutni, de miután a rögzítő betelt, törölt is arról, hogy az újabbaknak jusson hely. Mindez önmagában is rendkívül súlyos dolog, hát még, ha tudjuk, hogy az akkor már meggyilkolt kisleány szülei és a nyomozók éppen a törölt üzenetek miatt hitték úgy, hogy Milly még mindig él. A most napvilágra került történet egész Nagy-Britanniában hatalmas felháborodást váltott ki (kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt elítélték az újság eljárását, David Cameron miniszterelnök pedig „abszolút gusztustalan”-nak minősítette azt), különösen, hogy a szerkesztőség nem először keveredett effajta ügybe: korábban ismert közéleti személyiségek mobiljait hallgatták le, sőt, újabb hírek szerint az sem kizárt, hogy a 2005. július 7-én elkövetett, 52 életet kioltó londoni öngyilkos merényletsorozat áldozatainak, valamint az áldozatok hozzátartozóinak a vezetékes, illetve  mobiltelefonjaival is megtették ugyanezt.

Ám a szigetországi olvasókat megdöbbentő események ezzel még messze nem értek véget, időközben ugyanis a Scotland Yard vezetői kénytelenek voltak beismerni, hogy a rendőrség „néhány tagja” a laptól pénzt fogadott el információkért cserébe, amely vallomás állítólag még a lehallgatásoknál is sokkal jobban sokkolta a brit közvéleményt. No, már most, ami a dolog lényegét illeti, nem vitás, hogy a médiapiacon – és azon belül is különösen a nyomtatott sajtó piacán – folyó verseny (ami az elmúlt időszakban pláne kiélesedett, mivel a gazdasági válság mind a példányszámok, mind pedig a reklámköltések terén éreztette a negatív hatását) extrém megoldásokra késztetett és késztet nem egy szerkesztőséget, mindazonáltal jómagam a médiafogyasztók felelősségéről sem feledkeznék el. Mert természetesen lehet most arról cikkezni, hogy a brit újságolvasók mennyire kiakadtak a  News of the World eljárásán, csakhogy ez a felháborodás számomra elég  farizeusnak tűnik, hiszen a lap nem utolsó sorban azért kel el hétről hétre több millió példányban, merthogy szaftosabbnál szaftosabb történetekkel  szórakoztatta az ezekre nagyon is vevő közönséget. Mindazoknak pedig, akik abban bizakodnak, hogy a honi sajtó még nem jutott ennyire mélyre, azt üzenem: ne reménykedjenek. Egyrészt teljesen biztos vagyok abban, hogy itthon is fizettek már szerkesztőségek rendőröknek pénzt különleges információkért, másfelől magam a telefonok feltörését nem tartom sokkal gusztustalanabbnak, mint amikor egy újság fizet azoknak az olvasóknak – figyelem, ez nem kitaláció, hanem a magyar valóság –, akik lencsevégre kapnak mondjuk kórházban lábadozó hírességeket. És bár a News of the World esete most mindenki számára világossá tette, mi zajlik a kulisszák mögött, véleményem szerint hatalmas tévedés azt hinni, hogy a dolognak a médiára nézve különösebb következményei lesznek. Hiszen a show-nak mennie kell.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ahogyan azt az elmúlt években már megszokhatták, egy rövidke nyári pihenő erejéig elbúcsúzik Önöktől a Blogális Világ, amelynek helyén július 18-a és augusztus 1-je között belpolitikai témájú cikkeket olvashatnak.

Azoknak, akik úgyszintén most indulnak szabadságra, hadd kívánjak kellemes pihenést, azoknak pedig, akik már túl vannak a vakáción, jó munkát.

Ne feledjék: találkozunk augusztus 1-jén!

Stanga István

Azoknak, akik úgyszintén most indulnak szabadságra, hadd kívánjak kellemes pihenést, azoknak pedig, akik már túl vannak a vakáción, jó munkát.

Ne feledjék: találkozunk augusztus 1-jén!

Stanga István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!