Hírek

2011.07.19. 10:57

Élőben közvetítették Sanader börtönbe vonulását

Megérkezett hétfőn este a zágrábi Remetinec börtönbe a hazájában korrupcióval vádolt Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök, akit Ausztria néhány órával korábban kiadott Horvátországnak - jelentették tudósítók a helyszínről.

MTI

Sanadert szigorú biztonsági kísérettel szállították a salzburgi börtönből a zágrábiba, ahol számos fotóriporter, tudósító és érdeklődő várta. A Nova horvát tévé egyenesben közvetítette a konvoj érkezését, de magát a volt kormányfőt nem lehetett látni, mert egy elsötétített üvegű, zárt teherautóban utazott.
   
Salzburgban tavaly december óta volt őrizetben. Korábban tiltakozott az ellen, hogy Horvátországban állítsák bíróság elé. Június 20-án azonban váratlanul visszavonta ezt a beadványát, s helyette gyorsított kiadatási eljárást kért.

Sanadert, aki 2003-tól 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, tavaly decemberben Salzburg közelében vette őrizetbe az osztrák rendőrség egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól maga és a pártja számára. Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat.
   
Ausztriában szintén vizsgálat folyik ellene, a szövevényes Hypo Bank-botrányhoz kapcsolódóan. A csőd szélére került Hypo-Alpe-Adria pénzintézet működésének átvilágítása során merült fel a korrupcióellenes ügyészség részéről a gyanú, hogy Sanader 1995-ben külügyminiszter-helyettesként félmillió eurónak megfelelő összegű jutalékot kaphatott törvényellenesen azért, hogy közvetítésével Horvátország tízmillió euró értékben hitelt vett fel a banktól.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!