Hírek

2011.07.25. 19:34

Cseh szövetségesei lehettek Breiviknek?

Norvégia hivatalosan felkérte Csehországot, vizsgálja ki, mit csinált Anders Behring Breivik, az oslói gyilkosságok elkövetője tavaly Prágában.

MTI

Breivik az interneten közzétett naplója szerint tavaly augusztus végén és szeptember elején hat napot töltött Prágában, ahol fegyvereket akart szerezni. A norvég hatóságok most azt szeretnék megtudni, vajon Breivik fölvette-e a kapcsolatot cseh szélsőségesekkel vagy fegyverkereskedőkkel. Bírósági vallomásában állítólag azt mondta, hogy szervezetének "még két sejtje működik".


 
Breivik esetleges prágai kapcsolatait a cseh rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó osztálya vizsgálja. "Csak azt tudom megerősíteni, hogy kapcsolatban vagyunk a norvég féllel, amely bizonyos információk ellenőrzését kérte tőlünk. Azt, hogy konkrétan mi érdekli a norvégeket, nem kívánjuk nyilvánosságra hozni" - mondta Pavel Hanták, a rendőrségi szóvivő.

Az iDnes hírportál úgy tudja: a norvégek felkérése nagyon konkrét. Breivik ugyanis tavaly hat napot töltött Prágában, s megpróbált kapcsolatba lépni fegyverkereskedőkkel. Internetes feljegyzéseiben két cseh szervezetet, mint potenciális szövetséges említett: a Nemzeti Ellenállást és a Nemzeti Pártot, amelyeket a cseh sajtó általában neonácinak minősít. 

"A norvég hatóságok attól tartanak, hogy Breiviknek szövetségesei lehettek Európában. Bennünket, de másokat is felkértek, hogy próbáljunk meg ennek utána járni" - nyilatkozta neve elhallgatását kérve egy magas cseh rendőrségi tisztviselő az iDnesnek hétfőn.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!