Hírek

2011.07.28. 15:14

Bíróság ítélhetné el az adóssághalmozókat

Jogi felelősségre vonást szeretne a Fidesz az államadósság növekedéséért, Szijjártó Péter szerint Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai miatt vagyunk eladósodva.

MTI

A Fidesz kezdeményezni fogja, hogy a parlament alkotmányügyi, valamint számvevőszéki bizottsága vizsgálja meg, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet lehetőséget ad-e az államadósság növelése esetében a jogi következmények és felelősség megállapítására.
Szijjártó Péter újságíróknak azt mondta: ha erre nincs lehetőség, akkor kérni fogják, hogy a két testület gondoskodjon arról, hogy "a jövőben ez így legyen". Mint mondta, erre különös alkalmat ad az új alaptörvény elfogadásából adódó jogszabály-alkotási kötelezettség.
   
A 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság a politikai mellett a jogi felelősség megállapítását is szükségesnek látja, az erről szóló jelentés elfogadása vasárnap történhet meg. Szijjártó Péter megerősítette azt az álláspontját, hogy a szocialista kormányok rossz gazdaságpolitikai döntései vezettek az államadósság drámai mértékű megnövekedéséhez, ezzel az előző kabinetek bűnt követtek el, amelynek következményeit minden magyar ember, család ma is viseli.

Szijjártó a felelősök között név szerint említette Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt kormányfőket. Szerinte az akkori pénzügyminiszterek felelőssége is megkerülhetetlen.Az MSZP szerint ha valakit büntetőjogi felelősségre kellene vonni, az a mostani kormányfő lehetne.
A szocialisták közleményükben úgy fogalmaznak: Szijjártó Péter nyilatkozatából egyértelműen arra lehet következtetni, hogy "a miniszterelnök feltett szándéka a jelenlegi kormány hibáit és cselekvésképtelenségét, illetve eddigi intézkedéseinek sikertelenségét és eredménytelenségét másra, az előző kormányokra fogni". A szocialisták felszólították a miniszterelnök szóvivőjét, hogy "ne kísérletezzen a politikai és a jogi kategóriák összemosásával".
   
A közlemény szerint, ha valakit büntetőjogi felelősségre kellene vonni, az a mostani kormányfő lehetne. Mint fogalmaztak: Orbán Viktor "tudatosan rombolja le az elmúlt 20 év elért vívmányait úgy, hogy közben súlyos terheket ró a legkiszolgáltatottabbakra, növeli a szegények és gazdagok közti különbséget, társadalmi feszültséget szít, miközben fokozatosan építi le a demokratikus intézményrendszereket annak érdekében, hogy senki, sehol és semmilyen körülmények között ne tudjon az ő elképzeléseinek és intézkedéseinek gátat szabni, hogy a Fidesz akaratát akadálymentesen keresztül tudja vinni bármilyen fórumon, bármilyen intézményen".
 
Egy ország gazdaságpolitikájáról sehol a világon nem az igazságszolgáltatás mond ítéletet, hanem a választók – hangsúlyozza az MSZP közleménye.  - Reméljük, hogy marad még a demokrácia intézményrendszeréből annyi a következő választásokig, hogy a választók önálló akaratukból, szabadon, függetlenül és igazságos, arányos választási rendszerben maguk mondhassanak ítéletet a Fidesz-kormány tevékenységéről - reagált Szijjártó Péter bejelentésére a szocialista párt.

A Jobbik egyetért azzal a kormánypárti szándékkal, hogy a az államadósság növelése kapcsán lehetőség legyen a jogi következmények és felelősség megállapítására - mondta Z. Kárpát Dániel csütörtökön. Az ellenzéki párt szerint ugyanakkor nem csak az elmúlt kilenc évből nyolcra kell ezt megtenni, "hanem az Orbán-kormány felelősei is jussanak oda ahova valók. Azonnal be a cellába azokkal, akik felelősek azért, ami Magyarországgal történt."
A Jobbik szerint egyetemes felelősségre vonás kell, mert bár vannak eltérések a felelősség mértékében, de az elmúlt 21 év kormányai mind tehetnek az ország eladósodásáról

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!