Hírek

2011.05.24. 08:48

Világszerte jelentkezik a képzett munkaerő hiánya

Nemzetközi vizsgálat szerint a magas munkanélküliség ellenére számos vállalkozás nem tudja betölteni nyitott pozícióit, mivel az álláskeresői oldalról hiányzik a jól képzett, tapasztalt munkaerő.

Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

Az olyan országokban, mint Japán, India, Brazília vagy Ausztrália lenne a legnagyobb igény a munkavállalók képzettségére.

Műszaki szakembereket, értékesítőket keresnek

A Manpower 39 országra kiterjedő felmérése szerint a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan egyre élesebb problémaként jelentkezik a keresleti és kínálati oldal egyensúlytalansága a munkaerőpiacon. A 40 ezer munkaadó megkérdezésével készült felmérés szerint jelenleg ezek 34 százaléka nem tudja betölteni nyitott pozícióit a megfelelő jelentkező hiányában. Annak ellenére, hogy világszerte számos országban jelentős arányú a munkanélküliség, ez az arány három százalékos növekedést jelent a vizsgálatot végző cég előző évi felmérése során tapasztaltakhoz képest.

Egyes országokban tavaly óta drámaian nőtt a kereslet a képzett munkaerő iránt: Indiában például a cégek 50 százaléka állítja, hogy nem talál megfelelő munkaerőt, míg egy éve ez a szám csak 16 százalék volt. Az Egyesült Államokban 52 százalékos a munkaadói oldal igénye, míg tavaly ez csak 14 százalék volt. Japánban, Németországban, Kanadában és az Egyesült Királyságban szintén növekedést mértek, de a vizsgált országok közül gyakorlatilag csak Kínában, Olaszországban és Franciaországban enyhült egy év alatt az egyenlőtlenség.

A kutatás adatai alapján a legnagyobb hiány a jól képzett műszaki szakemberek, az értékesítéssel foglalkozók és a kereskedelmi alkalmazottak körében mutatkozik. A munkaadók szerint a jelentkezőknek kevés vagy nincs tapasztalata, hiányos a képzettségük, és gyakran nagyobb a fizetési igényük, mint amit a munkaadó biztosítani tud. Ugyanakkor az sem ritka, hogy már eleve kevés a jelentkező a meghirdetett állásra, és így még nehezebb a kiválasztás. A tapasztalt és képzett munkaerő hiánya legélesebben Japán, India, Brazília, Ausztrália és Tajvan munkaerőpiacán jelentkezik. A legkevésbé egyenlőtlen a helyzet Lengyelországban, Írországban, Norvégiában, Peruban és Spanyolországban.

Az álláskeresői oldalon jelentkező hiányt, a betöltetlen pozíciók problémáját a munkaadók többféleképpen igyekeznek kezelni. Egyes cégek már meglévő alkalmazottaikat képzik tovább, mások felvételi rendszerüket módosítják, néhány százalék még a kezdő fizetés emelésére is hajlandó. Nem ritka ugyanakkor, hogy a betöltetlen pozíciót inkább üresen hagyják, és a kevesebb munkaerővel, túlóra mellett végeztetik el a feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!