Hírek

2011.05.06. 13:28

Vasúti merényletet tervezett az évfordulóra az al-Kaida

Oszama bin Laden azt tervezte, hogy merényletet intéz az amerikai vasút ellen a 2011. szeptember 11-i terrortámadások 10. évfordulóján - közölték csütörtökön névtelenül nyilatkozó amerikai kormánytisztviselők a lelőtt terrorista vezér pakisztáni rejtekhelyén talált bizonyítékokra hivatkozva.

(MTI)

A források szerint az al-Kaida 2010 februárjában vette fontolóra, hogy az évfordulón vasúti célpontot támad meg az Egyesült Államokban. Az amerikai belbiztonsági minisztérium úgy döntött, hogy továbbra sem emeli a terrorveszély miatti riasztás szintjét, igaz, bin Laden megölése óta az országban megerősítették a terrortámadások potenciális célpontjainak őrizetét, beleértve a határátkelőhelyeket és a reptereket.

Az illetékesek a feltételezett merénylet helyszínét nem nevezték meg. A bin Laden rejtekhelyén fellelt adatok arra engedtek következtetni, hogy a terroristák a vonat(ok) kisiklatását tervezték, de a hivatalos tájékoztatás arról nem számolt be, hogy vajon konkrét lépéseket is tettek-e a megvalósítás felé.

"Nincs értesülésünk arról, hogy az amerikai vasúti rendszert küszöbön álló támadás fenyegetné, de szerettük volna, hogy a partnereink tudjanak az állítólagos összeesküvésről" - mondta Matthew Chandler, az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője, aki szerint az amerikai belbiztonsági tárca csütörtökön eljuttatta ezt az információt az érintett szerveknek és társaságoknak.
 
A belbiztonsági minisztérium az egyike azoknak az állami szerveknek, amelynek képviselői részt vesznek a bin Laden abbotábádi búvóhelyéről a kommandósok által elhozott, mintegy 100 különböző adathordozón, 10 komputeres merevlemezen és 5 számítógépen található információk elemzésében.
 
Az amerikai hatóságok a most nyilvánosságra hozott értesülések előtt is tudatában voltak annak, hogy a vasúthálózat az al-Kaida célpontja lehet. A 2008-as hálaadásnapi ünnepségek előtt egy, a New York körül közlekedő vonatok elleni lehetséges támadásra figyelmeztettek. Tavaly egy afgán bevándorló bűnösnek vallotta magát abban, hogy Manhattanben öngyilkos merényletet kívánt elkövetni a metróban. Szeptember 11. óta ez volt az egyik legsúlyosabb terrorfenyegetés az Egyesült Államokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!