Hírek

2011.05.23. 20:20

Tagadta bűnösséget Strauss-Kahn az IMF-alkalmazottaknak elküldött e-mailjében

"A lehető legerőteljesebben" tagadta a vele szemben felhozott vádakat volt beosztottjainak elküldött e-mailjében Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt héten lemondott vezérigazgatója.

MTI

A címzettek köréből kiszivárogott üzenetet hétfőn ismertette több média, köztük a CNN amerikai hírtelevízió.
   
Az e-mailben, amelyet John Lipsky, az IMF ügyvezető vezérigazgatója küldött szét az ENSZ szakosított szervezete alkalmazottainak, Strauss-Kahn kifejezte meggyőződését, hogy fel fogják menteni és így fogalmazott: nem tudta "elfogadni, hogy a valutaalapnak - és önöknek, drága kollégáim - bármilyen módon osztozniuk kellene személyes rémálmomban. Ezért mennem kell."
   
Strauss-Kahnt azzal vádolják, hogy megpróbálta megerőszakolni a New York-i Sofitel egyik szobalányát. A francia politikus-üzletember a szálloda két másik női alkalmazottjának is ajánlatot tett - jelentette hétfőn a CNN a nyomozáshoz közel álló forrásra hivatkozva.
   
A volt IMF-vezér egy nappal az állítólagos incidens előtt jelentkezett be a hotelba, és rögtön a regisztráció után pezsgőzni invitálta az őt a lakosztályába felkísérő recepciós nőt, aki ezt visszautasította. Később felhívott egy másik recepcióst is, hogy nem lenne-e kedve meginni valamit, ha lejár a szolgálata, de ismét visszautasításba ütközött.


   
Strauss-Kahnt május 14-én vették őrizetbe, majd tartóztatták le és vádolták meg szexuális bűncselekmény elkövetésével, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással. A volt IMF-vezért akár 25 évi szabadságvesztésre is ítélhetik.
   
Az IMF hétfőtől fogadja a jelöléseket a Dominique Strauss-Kahn lemondása után megüresedett pozícióra. A pozícióért küzdelem bontakozott ki az IMF-vezért hagyományosan kijelölő Európa és a feltörekvő gazdaságok között. Az "öreg kontinensen" a jelek szerint konszenzus alakult ki abban, hogy a valutaalap új vezére Christine Lagarde francia pénzügyminiszter legyen. Ezzel ő lenne az ötödik francia az 1946-ban létrehozott valutaalap élén.
   
A kiválasztási folyamat a tervek szerint június 30-án zárul.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!