Hírek

2011.05.04. 21:51

Obama: nem adják ki a halott bin Laden fotóit

Barack Obama szerdán úgy döntött, hogy nem hozzák nyilvánosságra az Oszama bin Laden holttestéről készült felvételeket.

(MTI)

A hírt először a CBS amerikai televízió jelentette be, amelynek 60 Minutes című vasárnapi műsora számra szerdán adott interjút Barack Obama. Az elnök azzal indokolta döntését, hogy az elrémisztő fotók erőszakra ösztönöznének és nem használnának az amerikai nemzeti érdekeknek. Obama szerette volna elkerülni, hogy a fotók az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat propagandaeszközévé váljanak és, mint mondta, véleménye szerint a Fehér Háznak nincs szüksége rá, hogy azokat trófeaként mutogassa.

"Nincs kétség afelől, hogy megöltük Oszama bin Ladent. Soha többé nem látják majd bin Ladent ezen a földön járni" - jelentette ki az amerikai elnök.
 
A közreadással kapcsolatban megoszlott az amerikai vezetés véleménye, míg Leon Panetta, a CIA igazgatója a publikálás mellett érvelt, Robert Gates védelmi és Hillary Clinton külügyminiszter elutasította azt.

A híradások szerint a terrorista vezetővel egy fej- és egy mellkasi lövés végzett. Az egyik golyó a pakisztáni Abbotábádban végrehajtott amerikai kommandós akció célszemélyének bal szeme fölött hatolt be a koponyába. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kedden "elborzasztónak" nevezte a halott bin Laden arcáról készült felvételeket.

A védelmi és a diplomáciai tárcavezető szerint a fényképek nyilvánosság elé tárása sem győzné meg azokat, akik eleve tagadják bin Laden halálát és az általuk keltett indulatok csak növelnék az Amerika elleni terrortámadás valószínűségét. A CIA-főnök ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a fotók előbb vagy utóbb, valamilyen módon mindenképpen eljutnak a nyilvánossághoz, ezért jobb lenne, ha azokat az amerikai vezetés ellenőrzése alatt adnák közre.
 
Kérdés, hogy a felvételek titkosítása csökkenti-e az Egyesült Államok elleni terrortámadások kockázatát. A USA Today és a Gallup szerdán nyilvánosságra hozott, közös közvélemény-kutatása szerint tízből hat amerikai megtorló támadástól tart az iszlamista szélsőségesek részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!