Hírek

2011.04.04. 13:26

Századvég: a Fidesz az élen, de egyre több a bizonytalan

Növekedett a bizonytalan pártválasztók aránya, de az ellenzéki pártok nem tudtak profitálni a pártonkívüliek növekvő táborából, így továbbra is jelenős a Fidesz előnye - közölte a Századvég Alapítvány hétfőn.

MTI - Századvég

 "A Századvég március második felében végzett közvélemény-kutatásának tanúsága szerint az előző évhez képest láthatóan nőtt a pártválasztásukban bizonytalanok aránya. A politikai térkép szerkezetében, erőviszonyaiban jelentősebb változás egyelőre nem tapasztalható" - tartalmazza a közlemény. Március végén a választókorúak 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson.

2011 tavaszán a választásokon való részvétel hajlandósága csaknem azonos a tavalyi év záró időszakával.  Tavaly év vége óta a jellemzően 40 százalék fölötti tartományból 37 százalékra mérséklődött a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében. Ugyanakkor az MSZP szavazatszerző képessége továbbra is korlátozott.

Az elmúlt hónapokban az ellenzéki párt annak ellenére sem tudta érdemben szélesíteni táborát, hogy a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya emelkedett. Az MSZP támogatottsága jelenleg 11, a bizonytalanoké 36 százalék.
 
Hasonló tendencia figyelhető meg a másik két ellenzéki párt esetében is: az LMP-t a felnőtt lakosság 6, a Jobbikot 8 százaléka támogatja. A rájuk jellemző növekedés egyelőre nem haladja meg a statisztika hibahatárt.
 
A biztos szavazó pártválasztókat nézve továbbra is jelentős a Fidesz-KDNP előnye a második legerősebb MSZP-hez képest. A kormányzó pártok ebben a dimenzióban 59 százalékon, a szocialisták 19 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 12 százaléka adná voksát a Jobbikra, 8 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe.
 
A pártok erőviszonyai, a pártszimpátiák szerkezete a Századvég mérései szerint érdemben nem változtak.
 
A telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást a Századvég március 21. és 25. között végezte, amelynek során 1000, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.
 
A Tárki március 23-án közzétett kutatási eredményei szerint a Fidesz-KDNP továbbra is fölényesen vezet a többi párt előtt, ám előnye tavaly év vége óta folyamatosan olvad. Az ellenzéki pártok támogatottsága ugyanakkor változatlanul töredéke a kormánypártokénak, egyikük tábora sem nőtt érzékelhető mértékben. Nőtt viszont a pártválasztásukban bizonytalanok vagy azt eltitkolók aránya.
 
A Nézőpont Intézet által a Heti Válasz megbízásából készített és szintén március 23-án nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmények azt mutatták, hogy fél éve nem változik érdemben a nagyobb parlamenti pártok támogatottsága.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!