Hírek

2011.03.27. 21:45

MSZP: óriási csalódást kelt majd az új alkotmány

Csalódást kelt majd az új alkotmány, mivel abban 262 kormánypárti politikus kényszeríti rá akaratát tízmillió emberre.

(MTI)

Az MSZP szerint az egész ország számára óriási csalódást kelt majd az új alkotmány, mivel abban 262 kormánypárti politikus kényszeríti rá akaratát tízmillió emberre. Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a Fidesz eddigi gőgös, pökhendi politizálásával elvesztette erkölcsi jogát az alkotmányozásra.  A politikus állítása alátámasztásául példaként említette az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését, a visszamenőleges törvényalkotást, valamint az ellenzéki parlamenti javaslatok sorozatos elutasítását és az általa "érdekegyeztető színháznak" nevezett nemzeti konzultációt.

Kiemelte: a kormánypártok egy számukra kedvező állapotot kívánnak rögzíteni, a kétharmados többséghez kötött sarkalatos törvényekben pedig a következő kormányokra is rákényszerítik saját közpolitikai felfogásukat.
 
Kunhalmi Ágnes a demokráciát veszélyeztető lépésként értékelte az eljövendő kabinetek mozgásterének szűkítését. A politikus szerint amennyiben a Fidesz kormányzása után egyetlen politikai erő sem szerez minősített többséget a parlamentben, akkor az alkotmány hosszú időre "bebetonozhatja" a jelenlegi kormány által kívánatosnak tartott nyugdíj- és adórendszert, valamint családtámogatási feltételeket, illetve számos állami intézmény vezetőjét is.


 
Az MSZP elnökségi tagja megismételte pártja azon álláspontját, hogy jelenleg egy működőképes alaptörvény van hatályban, így nincs alkotmányozási kényszer az országban. Mint mondta az új alkotmány nem oldja meg az ország legfontosabb gondjait, elfogadásával "se több munkahely, se több kenyér nem lesz".
 

(MTI) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!