Hírek

2011.03.08. 09:07

Kadhafi megegyezne távozásáról

A felkelés által szorongatott Moammer Kadhafi líbiai vezető keresi a módját annak, miként állapodhatna meg távozásáról a lázadókkal - értesült az al-Dzsazíra arab hírtévé és két arab lap; az értesülést líbiai hivatalos forrásból nem erősítették meg.

(MTI)

Az al-Dzsazíra úgy tudja, Kadhafi javasolta a felkelőknek a parlament ülésének összehívását, amelyen kidolgoznák, hogy bizonyos garanciák fejében miként mondana le a hatalomról. A katari hírtévé tanácsbeli forrásaitól úgy értesült, Kadhafi lemondásáért cserébe személyes, illetve családja biztonságára vonatkozó garanciákat kért, és ígéretet arra, hogy nem állítják bíróság elé.

A csatorna szerint az arab országot több mint négy évtizede vezető Kadhafi a felkelők kezén lévő keleti országrészt irányító ideiglenes tanácsnak - vagyis minden bizonnyal a Bengáziban megalakult Líbiai Nemzeti Tanácsnak - tette az ajánlatot.
 
Az al-Dzsazíra tudósítóját Bengáziban úgy tájékoztatták, hogy a tanács elutasította az ajánlatot, mert az Kadhafi "méltóságteljes visszavonulásával" érne fel, amely sértené a Kadhafi-rendszer áldozatainak emlékét.
 
A londoni kiadású as-Sark al-Avszat című napilap és az egyesült arab emírségekbeli al-Bajan című újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva szintén arról számolt be, hogy Kadhafi keresi a módját a távozásáról szóló megegyezésnek.


 
A Reuters brit hírügynökség a tanácshoz közelálló forrásból úgy tudja, az egyik javasolt megoldás szerint Kadhafi átadná a hatalmat a parlament elnökének és "bizonyos garantált pénzösszeg" fejében elhagyná az országot. A forrás szerint a pénzkérdés a tanács szemében komoly akadálya az esetleges egyezségnek. A tanács egyik szóvivője közölte, hogy nem tud ilyen ajánlatról.
 
Dzsádallah Azúz at-Talhi volt líbiai miniszterelnök, az eddigi líbiai hatalmi elit befolyásos tagja hétfőn az állami televízióban a felkelés fellegvárának számító Bengázi öregjeit nemzeti párbeszédre szólította fel a vérontás megállítása érdekében.
 
A Reuters szerint ez az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy Kadhafi esetleg kész lenne kompromisszumot kötni a lázadókkal, a felhívásnak az állami televízióban történt közzététele pedig arra utal, hogy a líbiai vezetés hivatalosan támogatja.

(MTI) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!