Hírek

2011.03.16. 20:23

Július 1-jéig érvényes a kilakoltatási moratórium

Az Országgyűlés szerdán július 1-ig meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot a lakáshitel-tartozások adósai számára.

MTI

A képviselők 267 igen szavazattal, 29 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett fogadták el a bírósági végrehajtásról szóló törvény ezt szabályozó módosítását. A fideszes Lázár János és Rogán Antal a bírósági végrehajtásról szóló törvényhez szerdán benyújtott módosító javaslatának indoklásában azt írja: a moratórium meghosszabbításának fix időponthoz kötését az a "morálisan el nem hanyagolható társadalmi érdek" indokolja, hogy a felvett hitelt - felvevőjének anyagi erejéhez mérten - mindenképp vissza kell fizetni. Kitérnek arra, hogy a jelzáloghitelek finanszírozásául szolgáló jelzáloglevelek értékét tartósan meg kell őrizni.

Ez nemcsak a pénzintézeteknek, hanem a lakáshiteleket pontosan fizető többségnek is érdeke, hiszen ellenkező esetben az ő terheik is növekednek - írják. Hangsúlyozzák ugyanakkor, a moratórium meghosszabbítása mellett szól, hogy a Bankszövetség és a kormány jelenleg is dolgozik a bajba jutott hitelesek védelmét szolgáló elképzeléseken, amelyek szerint a terheket a hitelfelvevők, a bankok és a kormány együtt vállalnák.
 
A két fideszes politikus szerint az április 15-én lejáró kilakoltatási moratóriumot így elégséges két és fél hónnappal meghosszabbítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!