Hírek

2010.08.18. 10:18

Választások: Hosszú sor nem lesz, cédulalopás igen

A választási értesítőkön szereplő egyes adatok lehagyása jelenthetné az egyik megoldást az ajánlószelvények illetéktelen felhasználása ellen – véli Sári Miklós, az Országos Választási iroda elnöke. A szervezet vezetője szerint a cédulák ellopása továbbra is problémát jelent, de az urnák előtti hosszas sorban állás és az eredmények közlésének csúszása idén ősszel már nem várható – írja az MR-1 Kossuth Rádió.

MR-1 Kossuth Rádió

Megkezdődött az önkormányzati választási kampány. Megindult a harc a kopogtatócédulákért is. Kedden történt, hogy a fővárosban az ajánlószelvényt kézbesítő postásnak még a kerékpárját is elvitték a szelvényekkel együtt.

Sári Miklós, az Országos Választási Iroda (OVI) elnöke elmondta az MR-1 Kossuth Rádiónak, hogy az ajánlószelvényeket és értesítőket kézbesítő egyik budapesti postás meglopása ügyében hivatalos feljelentés történt a rendőrségen. Sári Miklós szerint valószínű, újra kell nyomni az értesítőket.

Nap mint nap érkeznek jelentések arról is, hogy ismeretlenek postaládákból lopják ki a szelvényeket. Az OVI elnöke szerint, ha valaki nem kapja meg a küldeményt, akkor be kell mennie a helyi választási irodához, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel, és regisztrálják az esetet. A kollégák azt is ellenőrizni tudják, hogy kiküldték-e adott választópolgárnak az értesítőt, illetve az ajánlószelvényt. Ha ezekhez valaki nem jutott hozzá, valószínű, hogy új szelvényt kap – mondta Sári Miklós.

A választások előtt rendszeresen előforduló lopások problémája kapcsán az OVI elnöke úgy véli, megfontolandó, hogy egyes adatok lehagyásával, a cédulák használata nehezebbé válhatna a tolvajok számára. Sári szerint a jövőben az OVI részéről is átgondolják az ezzel kapcsolatos mostani eljárást.

Tartózkodási engedéllyel a voksturizmus ellen

A választási szervezet vezetője a voksolási rendszer átalakításáról elmondta, hogy az tavasz óta teljesen megváltozott. Ha valaki a lakóhelyétől távol akar szavazni, annak az adott helyre szóló tartózkodási engedéllyel kell rendelkeznie, amelynek már a szavazási időpont kihirdetése előtt harminc nappal meg kell lennie – tudósít az MR-1 Kossuth Rádió.

Az voksolás napját a köztársasági elnök hirdeti ki, a bejelentés idejét pedig Sári Miklós nagyon nehéz előre megmondani, ami szintén biztonság féket jelent. Az idei önkormányzati választás esetében ez azt jelenti, hogy már június 16-ig bekellett jelentkeznie azoknak a személyeknek, akik tartózkodási engedélyt szerettek volna kapni egy másik helyen. „Nem mellékesen ezt több hivatalos okmányba be is jegyzik. Innentől kezdve ez nem olyan átszavazás lenne, mint az országgyűlési választások alkalmával, amikor valaki az adott hétvégén a lakóhelyétől távol kirándult egyet, majd miután bejelentette, ott szavazott” – mondta Sári Miklós a változásokról.

Az OVI elnöke azt reméli, az új rendszerrel elkerülhetők majd a tavaszihoz hasonló torlódások az urnáknál, és az eredmények is hamarabb meglesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!