Hírek

2010.08.22. 13:32

Újabb bankok mentek csődbe az Egyesült Államokban

Nyolc bank jelentett csődöt a héten az Egyesült Államokban, az idén bezárt bankok száma így 118-ra emelkedett.

MTI Eco

A válság leghíresebb áldozata a héten a chicagói ShoreBank, az első úgynevezett közösségi fejlesztési bank. A köztiszteletben álló pénzintézet 1973 óta hitelezett alacsony jövedelmű embereknek, akik máshogy nem juthattak volna kölcsönhöz, és egyebek mellett közreműködött Muhammad Junusz Grameen Bankjának létrehozásában.

A bangladesi szakember és a bank 2006-ban Nobel-békedíjat kapott a mélyszegénység felszámolásáért végzett munkáért. A ShoreBank is számos elismerést kapott, de végül nem bírta a hitelválságot. Megmentésére a Goldman Sachs, a Citigroup, a JPMorgan, a Bank of America és még a General Electric is vállalkozott volna, de csak akkor, ha az állami bankmentő alap (TARP) is részt vesz az átszervezésben, a TARP-támogatást azonban nem sikerült megszerezni, így nem maradt más, mint a felszámolás.

A csődbe ment bankok az állami betétbiztosítási alap (FDIC) felügyelete alá kerülnek. Az alap szanálja a cégeket, majd vevőt keres rájuk, többnyire sikerrel. A ShoreBank szanálására már találtak is partner, a betétállományt és a fiókokat az Urban Partnership Bank veszi át.

A ShoreBank bukása az utóbbi hónapok legnagyobb bankcsődje. Mellette négy Kalifornia állami, két floridai és egy virginiai bank is bedőlt a héten. A betétesek kártalanítása összesen 474 millió dollárba kerül.

2007-ben csupán 3 bank jelentett csődöd az Egyesült Államokban. 2008-ban már 25, tavaly pedig 140. Legutóbb 1992-ben volt annyi bankcsőd, mint 2009-ben, és az FDIC előrejelzése szerint a hullám csak az idén tetőzik majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!