Hírek

2010.08.13. 10:36

Tovább csökkenhetnek az adóbevételek - Csak az eva tart ki

Az idén tovább csökkenhetnek az adóbevételek a gazdasági válság hatására

Világgazdaság - KR

Egyedül az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bizonyult „válságállónak” a fontosabb adónemek közül – derül ki az utóbbi évek adóhatósági adataiból. Az evabevételek ugyanis 2008-ról 2009-re is növekedni tudtak, és a 2010-es első félévi adatok is szerény emelkedésről árulkodnak a tavalyi első hathavi bevételekhez képest. Igaz, könynyen lehet, hogy az adókulcs 2010 elejétől hatályos emelése előre hozott forgalmat okozott 2009-ben, a tavalyi eredményeket tehát ez – szerény mértékben ugyan, de – kedvező irányban befolyásolhatta.

A válság ugyanakkor az összes többi adónemben igencsak érezteti a hatását: a bevételcsökkenés a társasági adó terén a legszembetűnőbb, ám a személyi jövedelemadó (szja) esetében is immár harmadik éve komoly visszaesés várható. Igaz, ez utóbbiban szerepe van a tavaly év közepén, valamint ez év elején életbe lépett sávhatáremeléseknek (vagyis adócsökkentéseknek) is. A lefelé ívelő pálya alól kivétel még az általános forgalmi adó (áfa), ám a növekedés itt is jogalkotási okokkal magyarázható: az szja-csökkentés ellentételezéseképpen e területen jelentős mértékű, 5 százalékpontos adóemelésre került sor tavaly július 1-jén.

A legaggasztóbb képet tagadhatatlanul a társasági adó (tánya) mutatja: a nettó bevétel 2008-hoz képest tavaly több mint ötödével, 102 milliárd forinttal csökkent – derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) frissen közzétett bulletinjéből. Ennek oka: a befizetés kevesebb, az adó-visszatérítés pedig több volt, mint egy évvel korábban. A válság hatását jól tükrözi, hogy a tavaly december havi feltöltések az egész éves befizetések csupán 26,5 százalékát adták, míg 2008-ban ez az arány még 30 százalék volt. Ennek fényében még borúsabbak az idei kilátások: míg tavaly az első hat hónapban 220 milliárd forint folyt be tányából, az idén még csak 140 milliárd forintnál járunk, holott ez utóbbi tétel már magában foglalja a különadó kivezetése fejében év elején bevezetett – 16-ról 19 százalékra történő – adókulcsemelést. A különadót is figyelembe véve egyébként a tavalyi első félévi bevétel 282 milliárd forint felett járt. Nem mellékes körülmény, hogy az idén a 10 százalékos adókulcs „sávhatárának” 500 millió forintra emelése további tízmilliárdokat farag le a második félévi bevételekből, az év végi feltöltés tehát minden bizonynyal nem lesz szemet gyönyörködtető látvány, legalábbis a költségvetés szemszögéből.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!