Hírek

2010.08.31. 12:15

Több mint 50 ezren kértek eddig fizetési meghagyást

Gyorsabban juthatnak jogos követelésükhöz a cégek és a magánszemélyek, miután június 1-jétől a bíróságok helyett a közjegyzőktől kell kérni a fizetési meghagyást. Az indulástól eltelt három hónap alatt 51 ezren kértek fizetési meghagyást, a legtöbbet közüzemi számla elmaradása miatt, de ősztől várhatóan már havonta érkezik ugyanennyi kérvény.

MR1 - Kossuth Rádió

Gyorsabb lett az egymillió forint alatti fizetési meghagyások kibocsátása, június 1-jétől ugyanis azt már nem a bíróságoktól, hanem a közjegyzőktől kell kérni – olvasható az MR1-Kossuth Rádió összeállításában.

A változtatásoknak köszönhetően a kibocsátási határidő hosszú hetek, hónapok helyett az elektronikusan benyújtott kérelmeknél három, a papíron beadott kérelmeknél 15 munkanap.

Három hónap alatt 51 ezer kérelmet nyújtottak be a közjegyzőkhöz, akik összesen 42 300 meghagyást bocsátottak ki eddig - mondja a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi irodájának vezetője. Ezekkel szemben mintegy ezer ellentmondás érkezett, amiből látszik, hogy az igények túlnyomó részét maguk a kötelezettek is jogosnak érzik - teszi hozzá Szécsényi-Nagy Kristóf.

A fizetési meghagyások kérvényezésénél korábban a bíróság sem vizsgálta, és a közjegyzők sem vizsgálják, hogy jogos-e, csak továbbítják a felszólítást.  az adósnak. Neki 15 napon belül kell eldöntenie, hogy jogos-e a követelt pénz. Ha szerinte nem jogos, akkor vitathatja, és attól kezdve bíróságon kell tőle megszerezni az összeget. Ha nem reagál, az egyetértésnek számít, és vagy fizet, vagy bírósági végrehajtó szedi be a tartozását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!