Hírek

2010.08.11. 12:28

Pusztító gazdasági tűz érkezik

Annak ellenére, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet meg sem közelíti a válság előtti szintet, a gazdasági fellendülésben máris lassulás tapasztalható. A Fed jegybankárai a gazdaság élénkítése céljából tartósan alacsony kamatszintről és hosszú távú kötvényvásárlásokról, tehát többletforrás kihelyezéséről csicseregtek tegnap – írja elemzésében Márk Marcell, a Root and Foliage Zrt. szakmai igazgatója.

Márk Marcell

Számtalanszor adtam hangot ezzel kapcsolatos aggályaimnak, ugyanis tüzet - véleményem szerint - nem lehet olajjal oltani. Azok táborát erősítem, akik pusztító gazdasági tűzzel számolnak. Nem tudom megmondani, hogy félév, egy vagy három szükséges az új izzáshoz, de a jelenlegi gazdasági rend egy olyan modell szerint működik, melynek van felső korlátja. A fogyasztást nem lehet folyamatosan magas szinten tartani. Az emberek ideig-óráig ugyan motiválhatóak túlfogyasztásra, pazarlásra, de a közgazdaságtan alapfogalma, a szűkösség, előbb vagy utóbb mindenkit jobb belátásra bír.

A hitelválságként is aposztrofált lavina hatásait tompítandó beindult a nagy amerikai pénzverde, mely elárasztotta a piacot több mint kétezer milliárd dollár friss tőkével. Ezzel a pénzzel ugyan átmenetileg pörgethetjük a gazdaságot, de nem kell hozzá közgazdasági diploma, hogy rájöjjünk, a fogyasztásra szánt hitel a legpazarlóbb forma, ami létezik a piacon. Márpedig ezt most épp erre költik amerikai barátaink. Ahogy a makro adatok árulkodnak, a jövedelmek nem, vagy csak alig emelkednek, új munkahelyek is csak aggasztóan alacsony számban születnek, miközben a fogyasztás nő. Tehát abból a kevésből, ami még van, többet költenek el a hétköznapokban - írta Márk Marcell.

A spirált természetesen még intenzívebb meredekségűvé alakítja a megcsappant tartalékszint, és a lakossági magántulajdonú ingatlanok száma is, hiszen a jelzálog alapú - biztonságosabbnak számító - hitelezés tere ma sokkal kisebb, mint volt a válság előtt. Ez azt jelenti, hogy a tőkekihelyezés - mellyel a Fed a gazdaságot be kívánja pörgetni - ma már sokkal veszélyesebb eszközökkel valósítható csak meg, mint korábban. Nem elég, hogy a gazdasági fejlődés átmeneti recesszióba csapott át, a felpörgetéshez használt eszközök, egy még veszélyesebb irányba tolták el a gazdaságot.

Mivel a piacra a kötvényvásárlásokkal friss tőke érkezik, melyet főképp a pénzintézetek zsákolnak majd be, lesz pénz a további tőzsdei felfutáshoz. Ennek fenntarthatósága viszont kétségtelenül lehetetlen. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!