Hírek

2010.08.16. 15:07

Nyugdíjpénztárak: hatalmas hozamkülönbségek

Mindegyik portfóliótípusban kétszámjegyűre nőtt a legjobban és legrosszabbul teljesítő kasszák hozamai között a különbség a válaszható portfóliós rendszer bevezetése óta. A legtöbb tagot érintő növekedési alapoknál az OTP és az ING áll az élen, a sereghajtók az Axa és az Évgyűrűk. A tavalyi hozamok alapján megérhette pénztárat váltani, az idén is a 2009-es győztesek állnak nyerésre.

Világgazdaság Online

Alaposan elszakadtak egymástól a magánnyugdíjpénztári árfolyamok azóta, hogy 2009. január 1-től kötelezően be kellett vezetni a kasszáknak a választható portfóliós rendszert, illetve közzé kell tenniük portfólióik napi árfolyamadatait. A legjobb eredményt elért pénztári alapon 20 hónap alatt több mint 47 százalékos, a legrosszabbon alig 11 százalékos hozam keletkezett. A legnagyobb különbségek továbbra is az ügyfelek vagyonának több mint háromnegyedét kezelő növekedési alapok között vannak. Ebben a kategóriában az OTP Magánnyugdíjpénztár áll az élen a már említett 47 százalékot meghaladó impozáns hozammal, a trónkövetelők között pedig az ING, a Quaestor és a Dimenzió érdemel említést, mindannyian több mint 40 százalékot szedtek magukra 2008 eleje óta.

Nézze meg, az Őn nyugdíjpénztára hogyan teljesít!

A listát a növekedési alapoknál az MKB, az Évgyűrűk és az Axa zárja, 15-20 százalék közötti hozammal. Ez azt jelenti, hogy azok a tagok, akiknek például az Axában volt 2009 elején egymillió forintjuk, most 300 ezer forinttal szegényebbek, mintha például az OTP vagy az ING kasszájára bízták volna a pénzüket. A tavalyi győztesek egyébként az idén is jól szerepelnek a növekedési alapoknál, az OTP, a Dimenzió és az ING növekedési portfóliói ez év eleje óta is több mint 10 százalékot szedtek magukra, miközben a sereghajtó Évgyűrűk és Erste még 4 százalékos hozamot sem produkált.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!