Hírek

2010.08.12. 11:36

Nem segít a hitelek átütemezése - egyre több a rossz adós

Tovább nőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint a 90 napon túl nem fizető hitelek aránya júliusban.

MNB - Világgazdaság Online

A háztartási szegmensben a devizaalapú, szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghiteleknél a bankok szigorították a hitelezési feltételeket, melynek hatására a hitelintézetek a második negyedév során a forintalapú lakáscélú hitelek iránti kereslet növekedéséről számoltak be.

A vállalati hiteleknél a 2007. óta tartó szigorítási ciklus 2010 második negyedévében véget ért. Ugyanakkor az igen szigorú hitelezési feltételek fennmaradása tartóssá válhat. A bankok úgy látják a gazdasági kilátások és az ügyfelek hitelképességének alakulása, illetve saját kockázatvállalási hajlandóságuk nem indokol további szigorításokat, de érdemben enyhítéseket sem.

A felmérés szerint a második negyedévben nőtt az átstrukturált hitelek aránya, a vállalati szegmensben 3,5 százalékról 4,4 százalékra, míg a háztartási szegmensben 5,2 százalékról 6,1 százalékra.

A hitelszerződések módosítása ellenére a pénzintézetek közlése szerint tovább emelkedett a fizetési késedelembe esők aránya, a háztartási szegmensben az első negyedévi 20 százalékról 25 százalékra, a nagyvállalatoknál 3-ról 6 százalékra, míg a kis- és középvállalati szegmensben 9 százalékról 18 százalékra ugrott. Az átstrukturálások sikerességét csak a makrogazdasági környezet érzékelhető javulása, illetve a munkahelyek számának, valamint a háztartási jövedelmeknek az emelkedése növelhetné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!