Hírek

2010.08.02. 13:56

Minden élelmiszer drágulhat

Szinte minden alapvető élelmiszer ára emelkedhet. A drágulás a kenyér árát éppúgy érintheti, mint a húsét vagy a tejét. Ennek oka főként az, hogy kevés és összességében rossz minőségű gabona termett.

MR1 - Kossuth Rádió

Lassan vége az aratásnak. Az elején júniusban, valamivel 2 ezer forint fölött egy mázsa takarmánygabona ára. Most a betakarítás végére elérheti a 3500 forintot. A szakemberek szerint kevesebb jó minőségű takarmánygabona termett az idén a sok csapadék és elmaradt permetezés miatt. Az ára pedig drágul. Ez azért lehet fontos a fogyasztóknak, mert a takarmány árának alakulása hatással lehet a hús és tejtermékek árára. Az biztos, hogy az állattartók költségei akár 30 százalékkal is növekedhetnek az előbbiek miatt, a kérdés pedig, hogy ez mennyiben jelenik majd meg a fogyasztók oldalán - mondta az MR1 - Kossuth Rádiónak korábban Sákán Antal a Sertésszövetség elnöke.

„Összességében arra kell számolni, hogy mintegy 20 százalékkal magasabb takarmánykeverék árak lesznek a baromfi és a sertéságazat területén, amelyet vagy sikerül továbbhárítani, vagy nem a húsipar felé. Az értékes húsrészeknek az 1200-1500 forintos árat el kellene érni ahhoz - combról, karajról, tarjáról beszélek -, hogy egyáltalán a termelőnek jusson ebből annyi pénz, hogy fenntartható legyen a termelés” – mondta Sákán Antal.

Az egyik hazai üzletlánc is számol ugyan áremelkedéssel, de csak kis mértékben. A CBA kommunikációs vezetője azt mondta, júniusban a tejtermékek alig, a hústermékek 5-6 százalékkal drágultak. Fodor Attila ennél nagyobb drágulást nem tart elképzelhetőnek, mert azt már a vásárlók sem tudják megfizetni. A tavalyi gabonából is van még a raktárakban - mondta Fodor Attila, úgy véli az árakban szeptember végén lehet változás. Az eddig learatott búza több mint 50 százaléka kiválóan alkalmas étkezésre. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége úgy véli ez a mennyiség maximálisan elég a hazai fogyasztásra. A kereskedők egyelőre még bizonytalanok abban, hogy a liszt- és pékáruk, ha drágulnak is, milyen mértékben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!