Hírek

2010.08.09. 09:41

Milliókat spórolhat társaságiadó-kedvezményekkel - Részletek!

Sok cég nem ismeri a társaságiadó-kedvezményeket, pedig milliókat lehetne megtakarítani ezek kihasználásával

Világgazdaság

Nemzetközi szinten is kiemelkedő a magyar kutatás-fejlesztési (k+f) tevékenységgel összefüggő adókedvezmények száma. A vállalatok ilyen jellegű kiadásaikat több adónemben is érvényesíthetik, az idén ráadásul tovább bővült a lehetőségek köre, hiszen immár a helyi iparűzési adó alapja is mérsékelhető a k+f tevékenység közvetlen költségével.

A tapasztalatok szerint sok hazai vállalat mégsem él az igénybe vehető könnyítésekkel – ugyanis nem ismeri azokat.
Pedig a nemzetközi tapasztalatok szerint iparágtól függően akár a társaságok teljes árbevételének 20 százalékát is elérheti a k+f-hez kapcsolódó költségek aránya – mutat rá Kövesdy Attila, a Deloitte adóosztályának vezetője. Miközben ez a szint Magyarországon is hasonló lehet, a vállalatok a kutatás-fejlesztés kapcsán felmerülő lehetőségeknek, így az ezzel összefüggő adókedvezményeknek is gyakran csupán a töredékét használják ki.

Ennek oka, hogy sok vállalkozás nincs tisztában azzal, pontosan mi is számít k+f-nek, így sokan azt sem tudják, saját tevékenységeik közül mi minősülhet ilyennek. A kérdés eldöntésében segítséget jelenthet az OECD úgynevezett Frascati-kézikönyve, amely iparágakra bontva részletes útmutatást tartalmaz a k+f tevékenységek azonosításához. A könyv következetesebb hazai alkalmazását eredményezheti az ez év elején életbe lépett magyar jogszabályváltozás, amely a kézikönyvet jelöli meg hivatkozási alapként a k+f tevékenységek vonatkozásában.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!