Hírek

2010.08.02. 16:23

Már nem járnak jobban az APEH-ellenőrök a több büntetéssel

Változott az egyszerűsített foglalkoztatás rendszere, 50 literes mennyiségig lehet pálinkát főzni

VG

Augusztus elsejétől léptek életbe – a házelnök szignóját feltételezve – az egyszerűsített foglalkoztatást szabályozó újabb rendelkezések. Az új szisztéma lényege a napi 500 vagy 1000 forintos köztehermérték, amely független a kapott bér tényleges összegétől. A július 31-ig hatályos rendelkezések lényege az volt, hogy az egyszerűsített foglalkoztatáshoz – alapesetben – nem kapcsolódott a megszokott általános adó- és járulékszintnél alacsonyabb terhelés.

Ezalól csak az idénymunkák képeztek kivételt: itt az adó- és járulékkötelezettséget is magában foglaló, a munkáltató által fizetendő közteher mértéke a nettó munkabér 30 százalékát tette ki. Ennek befizetésével azonban az adott munkavállaló a társadalombiztosítás szemszögéből nem vált biztosítottá, ahogy az 500 vagy 1000 forintos közteher megtérítésével sem. Az új szabály az idény- és alkalmi munkára a korábbi 90 napról 120-ra emelte az ugyanazon felek között létesített munkaviszonyok együttes lehetséges időtartamát. A jogviszonyok bejelentését az adóhatóságnál kell teljesíteni, a vállalkozások ennek a munkavállalók taj számának és adóazonosító jelének APEH-hez történő megküldésével tehetnek eleget.

Pálinkaszabadság. Augusztus 1-jétől lép érvénybe a módosított jövedéki törvény, mely lehetővé teszi a kistermelők számára, hogy saját gyümölcsből legálisan pálinkát állítsanak elő. A saját fogyasztásra szánt pálinka főzésénél 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni, és a főzést nem kell sehol előre bejelenteni, továbbá a pálinka előállításához használt készüléket 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni. Amennyiben valaki mégis el akarja adni az otthon vagy bérfőzésben készült pálinkát, az eladásra szánt pálinkánál vagy ötven liter feletti mennyiség főzésénél továbbra is a régi szabályozás érvényes.

Jogosítvány megszerzése. Módosul augusztustól a jogosítvány megszerzését, illetve meghosszabbítását szabályozó, a gépjárművezetők egészségügyi alkalmasságát előíró miniszteri rendelet is. A módosítás alapján szigorúbb elbírálás alá esnek a cukorbetegek, és jelentős változás, hogy az igazolást kiállító háziorvosok gyakrabban rendelhetnek el időszakos vizsgálatot, ha úgy ítélik meg, hogy a gépjárművezető egészségi állapota igényli ezt.

További részletek itt olvashatók!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!