Hírek

2010.08.23. 17:26

Magyar halál Afganisztánban

Hétfő hajnalban Afganisztánban egy Tatán szolgáló katonanő is életét veszítette, három társa pedig megsérült a magyar konvojt ért támadásban.

BAMA -MTI

A Baglán tartományban missziós szolgálatot teljesítő magyar katonákat ért hétfő hajnali támadás egyetlen halottja Tatabányán élt. A törzsőrmesternő Sajószentpéterről került a tatai laktanyába, ahol személyügyi szakterületen dolgozott. Egyebek mellett ezt is megtudtuk Sándor Zsolt ezredestől, a 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokától.

Ahogy arról a BAMA.hu beszámolt, a konvojban a tartományi újjáépítési csoport (PRT) katonái utaztak. A PRT 8. váltásának hazautazó állományát bázisuktól 20 kilométerre északnyugatra, egy robbanást követően több oldalról össztűz alá vették őket.

A hétfő délutáni sajtótájékoztatón kiderült: Pappné Ábrahám Judit 2002 óta szolgált a Magyar Honvédségben. Többször is kitüntették, 2003-ban Macedóniában, 2007-ben Koszóvban önkéntesként vállalt szolgálatot. Férje szintén szerződéses katona, ugyanabben a kontingensben szolgált, de ő néhány napja már egy előző váltással hazatért Afganisztánból.

Benkő Tibor altábornagy, a vezérkari főnök a támadásról elmondta: a katonai konvoj a magyar bázisról Mazari Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk. A konvoj mellett egy úgynevezett improvizált robbanószerkezetet robbantottak fel, majd három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a katonákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!