Hírek

2010.08.17. 14:14

Magánynyugdíjpénztárakat is magához számolná a kormány

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint Magyarország támogatja a nyugdíjreformmal kapcsolatos elszámolási szabályok felülvizsgálatát.

Világgazdaság Online

Lengyelország kezdeményezésére kilenc uniós tagállam közösen fordult az Európai Tanács elnökéhez és az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi ügyekért felelős biztosához annak érdekében, hogy a korábban nyugdíjreformot végrehajtó tagállamok reformmal kapcsolatos költségeit az unió az elszámolásokban vegye figyelembe.

A kilenc tagállam kezdeményezi, hogy az Európai Unió Stabilitási és Növekedési Egyezménye vonatkozó részének felülvizsgálatát, indoklásuk szerint a módosítás a tagállamok egyenlő elbírálását szolgálná. A közös álláspontot tartalmazó levelet jelenleg az uniós szervek vizsgálják.

A többségében Közép-, Kelet-Európai tagállamok arra hivatkoznak felülvizsgálati kérelmükben, hogy a korábban az IMF által a régió országaira erőltetett nyugdíjreform révén a befizetések jelentős része a felállított magánpénztárakba került át, és az állami kasszákban emiatt keletkezett kiesést a központi büdzséből kellett-kell pótolni.

A hét végén nyilvánosságra került közös levelet eredetileg Lengyelország és hazánk támogatta, azonban szinte az összes régiós tagállam és Svédország is aláírta. Az Európai Bizottság szeptember elejéig ígért hivatalos állásfoglalást, a pénzügyminiszteri tanács pedig várhatóan októberi ülésén foglalkozik majd a kérdéssel.

A minisztérium közleménye szerint Magyarország 1997-ben hajtott végre nyugdíjreformot, mely során az addig tisztán állami nyugdíjrendszer ekkor bővült ki a kötelező magánnyugdíjpénztári pillérrel. Ez az intézkedés a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága érdekében született, a reform költségvetési hatásainak ugyanakkor az elszámolási szabályokban is tükröződniük.

Annyi már most is sejthető, hogy egyes nagy tagállamok, mint például Németország, valószínűleg ellenzik majd a stabilitási paktum ilyen irányú megváltoztatását. A kezdeményezés elfogadásához ugyanakkor a 27 tagállamból legalább 16 támogatása szükséges.

A témával kapcsolatban bővebben itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!