Hírek

2010.08.29. 14:32

Hétfőtől újra busahalászat a Balatonon

Hétfőtől újraindul a balatoni busahalászat, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek az idei 250 tonnányi busafogási tervéből még 130 tonnányit kell teljesítenie - tájékoztatta Varga László, a cég vezérigazgatója vasárnap az MTI-t.

MTI Eco

A cégvezető beszámolója szerint a nyári üzemszünetben felújították, újrafestették a halászhajókat, közülük hétfőn kettő, majd hamarosan újabb kettő indul a vizekre. A balatoni busahalászat költségeit nem fedezi a hal értékesítéséből származó bevétel: a halászat évente 75-80 millió forintba kerül, amelyhez a nonprofit társaság eddig mindössze 23 millió forintos állami hozzájárulást kapott.

Azért tudják mégis folytatni a halászatot, mert idén szokatlanul hosszú ideig volt nyitva a Sió-zsilip, ez nagyobb angolnafogásra adott lehetőséget, és az angolna értékesítéséből a vártnál nagyobb bevétele származott a cégnek.

Varga László abban reménykedik, hogy ősszel javul a busa halpiaci értékesítési lehetősége, és a sok csapadék miatt újra kell nyitni a Sió-zsilipet, ami további "angolnazsákmánnyal" és bevételekkel kecsegteti a céget. A halgazdálkodási társaság két hét múlva kezdi meg az őszi haltelepítést, összesen 245 tonna két- és háromnyaras pontyot juttatva tóba.

A buzsáki és irmapusztai tógazdaságnak köszönhetően ismét a Balaton vízgyűjtőjén lévő tavakból, vagyis saját nevelésű pontyokkal folytatódhat a haltelepítés - hangsúlyozta a vezérigazgató. Az idén tavasszal Balatonba engedett 105 tonnányi halat még más tógazdaságokból kellett felvásárolni, hogy a nonprofit társaság teljesíthesse az éves, összesen 350 tonnányi telepítési tervét - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!