Hírek

2010.08.26. 07:56

Futrinkákat veszélyeztet a győri Audi-gyár tervezett bővítése

Az Audi-gyár bővítésére kiszemelt győri telek természetvédelmi terület, ahol a dolgok jelen állása szerint nemhogy autógyárat, de még egy házat sem lehet építeni - ismerteti a csütörtöki Népszabadság.

MTI Eco

Az Audi győri telephelyét a cég magyarországi működése során egyszer már bővítették. Akkor a bővítéssel érintett terület csupán "védelemre tervezett" státuszú volt. Az Audi végigjárta a törvényes utat, az állam végül elállt a védetté nyilvánítástól, cserébe az Audi kifizette az építkezés miatt veszélybe kerülő növények áttelepítésének költségét.

A napilap ismereti, hogy a magyar államigazgatás eddig meglehetősen furcsán intézte az újabb bővítés engedélyezési ügyeit. A folyamat során a projektet gyakorlatilag államtitokként kezelték, az Audi nevét nem is említették. A szóban forgó terület, vagyis a győri Audi gyár melletti volt győrszentiváni lőtér jelenleg kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek számít, része a Natura 2000 hálózatnak, az Országos Területrendezési Terv alapján pedig az országos ökológiai hálózat magterülete, vagyis nem beépíthető.

Ahhoz, hogy itt gyárat lehessen építeni, először meg kell változtatni a hatályos rendezési tervet: szükség van a belterületbe vonásra, illetve a besorolás megváltoztatására.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!