Hírek

2010.08.11. 10:08

Elkerülhetetlen a 70 éves nyugdíjkorhatár?

Egy vezető német gazdasági szakember szerint hosszú távon elkerülhetetlen lesz a nyugdíjkorhatár fölemelése 70 évre.

MTI Eco

Michael Hüther, a német gazdasági intézet (IW) vezetője erről a Rheinische Post című újság szerdai számában fejtette ki a véleményét.

Mint mondta, Németországban folyamatosan emelkedik a várható élettartam, az emberek egyre tovább élnek, miközben a születési arányszám fokozatosan csökken. Ennek következtében egyre kevesebb aktív kereső tart el növekvő számú idős embert.

"Perspektivikusan nézve a helyzetet, elkerülhetetlen lesz a nyugdíjkorhatár fölemelése 70 évre" - fogalmazott Hüther.

Jelenleg Németországban mind a nők, mind a férfiak 65 éves korukban válnak nyugdíjjogosulttá. A lefelé vékonyodó korfára való tekintettel azonban az előző kormány (CDU/CSU-SPD nagykoalíció) úgy határozott, hogy a korhatárt 67 évre emeli föl. Az intézkedés 2012-ben lép hatályba, lépcsőzetesen érintve a 65. évüket betöltött munkavállalókat. Így a 67 éves korhatár csak 2029-ben válik majd valósággá.

A korhatár emelése annak idején heves vitákat váltott ki, elsősorban az akkor még kormányon lévő szociáldemokrata párt tagságának körében. Legutóbb éppen vasárnap vált világossá, hogy az SPD vezetőit is megosztja a kérdés. Míg Sigmar Gabriel pártelnök elutasította a korhatár két évvel történő kitolását, Frank-Walter Steinmeier, a párt alsóházi frakcióvezetője bizonyos foglalkozási körökben elkerülhetetlennek nevezte azt. A Deutschlandfunk rádiónak adott félórás interjúban azzal példálózott: egy tetőfedőtől nyilván nem várható el, hogy még 65 éves kora után is folytassa a szakmáját, viszont egy irodai alkalmazottnak ez nyilván nem okozna túlzott megerőltetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!