Hírek

2010.08.08. 10:22

Egyre vonzóbb Törökország a turisták számára

Törökország egyre inkább vonzza a külföldi turistákat, akik újabban nem szívesen mennek Spanyolországba, vagy Görögországba a takarékossági intézkedések miatt immár rendszeressé váló - olykor heves utcai összecsapásokkal is járó - tiltakozó akciók okozta kellemetlenségektől tartva.

MTI Eco

"Törökországnak, mint legfőbb déli versenytársainak, megvan mindazon adottsága, ami idevonzza a külföldieket, csak olcsóbban" - mondják antalayai vendéglősök. Ezt alátámasztják a statisztikai adatok: a török idegenforgalmi minisztérium adatai szerint júniusban hét százalékot meghaladó mértékben 3,5 millióra nőtt a Törökországba látogató vendégek száma az egy évvel korábbihoz képest. Az első hat hónapban a növekedés a kilenc százalékot is felülmúlta, 11,5 millióan keresték fel az országot. Tavaly a gazdasági válság miatt mindössze 2,8 százalékot tett ki a növekedés 2008-hoz képest. A bevételek 7,4 százalékkal rekordra, 4,5 milliárd euróra nőttek idén a második negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Ezzel szemben az adósságválság és a sorozatos sztrájkok sújtotta Görögország - amely egy-két évvel ezelőtt a legkedveltebb európai úti célnak számított - kénytelen tudomásul venni, hogy elmaradoznak a vendégek: az ország 240 milliárd eurót kitevő GDP-jének nagyjából 20 százalékát adó szektor bevételei az idén 7-8 százalékkal csökkenhetnek, miután tavaly - a válság miatt - már amúgy is 10 százalékkal zsugorodtak. Bár a szállodák mérsékelték áraikat, visszaesőben a két legfontosabb piacról, Nagy-Britanniából és Németországból érkezők száma. Halódik a belföldi turizmus is a megszorító intézkedések miatt.

Az első félévben 3 százalékkal kevesebben látogattak a mediterrán országba mint tavaly, a nyári szezon beindultával, illetve a jelentős árkedvezményeknek köszönhetően kissé javult ugyan a helyzet. Mindamellett a szakma nem számít komolyabb növekedésre a beutazók számában a tavalyi nagyjából 15 millióhoz képest.

A spanyol idegenforgalom helyzetéről itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!