Hírek

2010.08.04. 10:29

Cséfalvay: Az IMF rosszul számolt, de nem vallja be

„A bankadót a kormány nem valami perverz örömből veti ki, hanem van egy helyzet, amelyet kezelni kell” – erről Cséfalvay Zoltán beszélt a Gazdasági Rádió Nap Vendége műsorában.

Gazdasági Rádió

A Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára azt mondta, az új kormány azzal szembesült, hogy minimum 300 milliárd forintos lyuk van a költségvetésben, erre lépni kellett, hogy a 3,8 százalékos GDP arányos deficitcélt tartani lehessen.

„Nem mi teremtettük a 300 milliárd forintos lyukat, a túlszaladás lehetősége az elfogadásától benne volt a költségvetésben, így az IMF-nek és az Európai Bizottságnak is megvan a felelőssége. Tetszettek volna az IMF részéről pontosabban számolni, hogy ne legyen ez” – fogalmazott az államtitkár, aki a 200 milliárd forintos bankadó mellett fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy 120 milliárd forintos költségcsökkentésre is elszánták magukat, hogy orvosolható legyen a deficit mértéke.

„Nehéz elképzelni egy olyan szituációt, hogy az IMF feláll, elismeri a 300 milliárdos félreszámolást és üdvözöli a bankadót” – indokolta Cséfalvay a tárgyalások megakadását, hangsúlyozva, hogy a költségvetés sarokszámainak alakítása nemcsak magyar belügy volt, hanem „Budapesten, Brüsszelben és Washingtonban együtt írták”. A kormánnyal tárgyaló felek a bankadó mértékét kritizálták, továbbá hogy rövid távú megoldás. „De a probléma is rövid távú, van egy 300 milliárdos lyuk, amelyet be kellett foltozni, a kormány is szeretné idővel kivezetni a bankadót” – vázolta a jövőképet Cséfalvay, aki szerint bankadó nélkül 5 százalék felett alakulna az idei államháztartási hiány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!