Hírek

2010.08.06. 11:46

Beiktatták hivatalába Schmitt Pál köztársasági elnököt

Pénteken délelőtt zajlott Schmitt Pál köztársasági elnök beiktatási ünnepsége, amelyen a kormány tagjai és egyéb közméltóságok mellett a történelmi egyházak vezetői is részt vettek.

Világgazdaság Online

A történelmi zászlók behozatala Himnusz eléneklése után Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd kezdetét vette a néptáncosokkal, versmondókkal és Miklósa Erika operaénekesnővel tarkított beiktatási ünnepég.

Schmitt Pál Wass Albert nemzeti újjászületéséről szóló idézettel kezdte beszédét, majd köszöntötte az ünnepségen megjelent vendégeket.

„Különös dolog itt állni a történelmi köveken, Magyarország köztársasági elnökeként megszólalni, mert minden ami itt van körülöttünk, beszél, elmúlásról, újjászületésről. Mától rám is vár a feladat, hogy a sok különbözőségből együttértés szülessen.
” – mondta Schmitt Pál.

A köztársaság negyedik elnöke szerint elődei munkáját dicsérte: az ő munkájuknak köszönhető, hogy még mindig méltóságos szerep államfőnek lenni.

Schmitt köztársasági elnökként az egyensúly, és nem az ellensúly szerepét kívánja betölteni. Minden erejével azon lesz, hogy a nép érdekét és akaratát tükröző törvények szülessenek.

„Nem programot hirdetek, hanem segítő kezet kívánok nyújtani az embereknek, és részt venni azokban a programokban, amelyek a felemelkedést szorgalmazzák” – hangsúlyozta Schmitt Pál. Ezek közül az anyanyelvet, a sport kérdéskörét és az életen át tartó tanulást nevezte fő vállalásainak Schmitt Pál köztársasági elnök.

„A legfontosabb mindezek mellett ugyanakkor a 15 milliós magyar nemzet egységének megtartása, és bíztatni fogom a határon túli magyarokat, hogy éljenek a kettős állampolgárság lehetőségéivel” – emelte ki Schmitt Pál. A köztársasági elnök külön köszönetet mondott feleségének és ígéretet tett arra, hogy megosztja a magyarokkal, amit tőle kapott.

Sólyom László leköszönő köztársasági elnök már korábban jelezte, hogy nem vesz részt a beiktatási ünnepségen. A leköszönő köztársasági elnök ugyanakkor a tegnapi átadás-átvételen úgy nyilatkozott, hogy az új elnököt biztosította támogatásáról és „láthatatlan elnökként" mindig mellette fog állni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!