Hírek

2010.08.30. 16:41

Aki kerülné a szalmonellát, ne egyen többé tükörtojást?

Az Egyesült Államokban több mint félmilliárd tojást vettek le a polcokra szalmonella fertőzés miatt. A mega-visszahívást követően a gyártók és a civil szervezetek egymással csatázva igyekeznek elhárítani a felelősséget.

USA Today - Világgazdaság Online

Miközben a tojás ára folyamatosan emelkedik az Egyesült Államokban, a gyártók a USA Today szerint a legrosszabb taktikát választják azzal, hogy a fogyasztókra igyekeznek terheli a szalmonella fertőzések felelősségét. Eddig ezernégyszázan fertőződtek meg szalmonellával tojás közvetítésével, az Egyesült Tojástermelők pedig azt állítják, hogy minden esetben kimutatható: a fogyasztók nem megfelelően főzték, illetve sütötték meg a tojást, ezért nem pusztult el a kórokozó.

Krista Eberle, a szakmai szervezet termékbiztonsági szakembere a lapnak úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy a lakosság úgy tekintsen a tojásra, mint a marhahúsra, és ennek megfelelően mérje fel a kockázatokat. A termelők arra figyelmeztetnek, hogy a kórokozó elpuszításához mind a tojás fehérjét, mind a sárgáját szilárd állapotig kell főzni, illetve sütni – vagyis a tükörtojás, és a lágytojás fogyasztása kockázattal jár. Ezt megerősítette a szövetségi élelmiszerbiztonsági felügyelet (FDA) illetékese is, kiváltva ezzel a civil fogyasztóvédők haragját.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!