Hírek

2010.08.06. 12:45

400 milliárd forint gyűlhetne össze jótékonyságra

A "The Giving Pledge" elnevezésű programhoz dollármilliárdosok csatlakoztak, melynek keretében jótékonysági célokra fordítják vagyonuk kisebb-nagyobb részét.

Spiegel - Világgazdaság Online

A világ eddigi legnagyobb jótékonysági akcióját indította el Warren Buffet tőzsdeguru és Bill Gates a Microsoft tulajdonosa. Megnéztük, hogy Magyarországon mennyi pénz gyűlne össze, ha a 10 leggazdagabb honfitársunk felajánlaná vagyona felét. A „The Giving Pledge” elnevezésű kezdeményezésen az amerikai milliárdosok jótékonysági célokra ajánlják fel legalább a fele vagyonukat.

Bill Gates eddig is élharcosa volt a rászorulók megsegítésének, feleségével közösen létrehozott alapítványa több milliárd dollár támogatást nyújtott, elsősorban a fejlődő országokban élő egyéneknek. Az ötlet egy tavaly májusban rendezett New Yorki vacsorán merült fel. A vacsorán jelen volt Michael Bloomberg is.

Warren Buffet több mint 40 milliárd dollárt ajánl fel a célra, vagyonának mintegy 82 százalékát, a Gates család vagyonuk közel felét, 48 százalékát ajánlja fel. A felajánlásokat a mellékelt táblázat tartalmazza.

Ha a 10 leggazdagabb magyar felajánlaná vagyonának felét jótékonysági célokra, akkor majdnem 400 milliárd forint gyűlne össze, egészen pontosan a 2010-es adatok alapján 386,65 milliárd forintot adhatnának jótékonysági célokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!