Hírek

2010.07.26. 05:00

Megnyugtató eredmények

Csak hét bukott: a vártnál jobb lett az európai banki stressztesztek eredménye. Az öt spanyol, illetve egy-egy német és görög pénzintézetnek öszszesen 3,5 milliárd eurós tőkeszükséglete lenne, ha a teszt által feltételezett legrosszabb, harmadik forgatókönyv valósulna meg a gazdasági környezetben.

VG

Vizsgálat. Az elemzői várakozásoknál lényegesen kedvezőbb lett az európai bankok stabilitását vizsgáló stresszteszt eredménye. Hét hitelintézetnek lenne szüksége külső injekcióra ahhoz, hogy a gazdasági környezet romlása esetén teljesíteni tudják a 6 százalékos tőkemegfelelési limitet.

Az öt spanyol, illetve egy-egy német és görög pénzintézetnek öszszesen 3,5 milliárd eurós tőkeszükséglete lenne, ha a teszt által feltételezett legrosszabb, harmadik forgatókönyv valósulna meg a gazdasági környezetben.

Ehhez képest a prognózisok öt-tíz bukott pénzintézetről és akár 30 milliárd eurót elérő tőkeszükségletről szóltak. Jó hír, hogy a tesztben szereplő két magyar bank, az OTP és az FHB Jelzálogbank kitűnően vizsgázott, megbízhatóság szempontjából egyértelműen az európai élvonalban elhelyezkedve. Kritikusabb elemzők felvetették a teszttel kapcsolatban, hogy az valójában csak úgy adhatott volna hiteles képet, ha még szélsőségesebb képzelt gazdasági körülmények, vagyis nem csupán recesszió és az állampapírok leértékelődése, hanem államcsődök figyelembevételével vizsgálta volna a bankok stabilitását.

A cikk teljes terjedelmében csak a Világgazdaság előfizetői számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!