Hírek

2010.06.03. 16:18

Varga: a gondoltnál is rosszabb az államháztartás helyzete

Súlyos megállapításokat tartalmaz a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentése - közölte mai sajtótájékoztatóján Varga Mihály, a testület vezetője, aki a költségvetéssel kapcsolatosan nyílt levelet megfogalmazó 29 közgazdász részvételével tartandó munkaértekezlet előtt nyilatkozott az Országházban.

fidesz.hu

A Miniszterelnökség államtitkára emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor még a választási kampány elején kérte fel a gazdasági tényfeltárásra a bizottságot, azzal a kiindulóponttal, hogy 2006-os kormányalakításkor az ország nem tudhatta meg a gazdaság, a költségvetés valós állapotát, azokat "eltitkolták".

A fideszes politikus leszögezte, hogy nyilvánvaló: a 2010-es államháztartás, költségvetés nem tartalmazza a valós folyamatokat, adatokat. Számos szakmai, a költségvetés tervezésekor elkövetett hibát találtak, és - fűzte hozzá - jelentős különbség van az eddig bevallott és a valós számadatok között. Hozzátette azt is, hogy ezeket a részjelentésben feltűntetik majd, ami szándékaik szerint a hétvégére készülhet el.

Varga kifejtette, hogy a kormányzati átadás-átvétel során olyan újabb "meglepő hiányosságok, nem létező, de betervezett összegek, létező, de kifizetésre nem méltatott célok" derültek ki, amelyeket szintén értékelni kell majd. Szerinte ezek azt mutatják, hogy az egyébként is súlyos helyzetben lévő magyar államháztartás helyzete rosszabb annál, mint amit arról ebben a pillanatban gondolni lehet.

Varga Mihály az eddigi adatok alapján kijelentette: Magyarországot az elmúlt években "koncepciótlan sodródás" jellemezte, ez együtt járt a korrupció és a bürokrácia növekedésével, mindezt pedig súlyosbította a hiteltelenség is.

Szavai szerint nem véletlen, hogy Magyarországot sújtotta legmélyebben, leggyorsabban a világgazdasági válság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!