Hírek

2010.06.30. 18:36

Nettó törlesztő maradt a gazdaság

A várakozásoknak megfelelően ismét enyhe külső többlete keletkezett a magyar gazdaságnak.

Világgazdaság Online

A folyó fizetési mérleg az idei első negyedévben 344 millió (szezonálisan kiigazítva 526 millió) eurós aktívumot ért el a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint.

A külfölddel szemben fennálló finanszírozási képesség (a folyó fizetési és a tőkemérleg együttes egyenlege) 793 millió eurót tett ki, vagyis a GDP 2,7 százalékát. Ez azt jelenti, hogy összességében nettó hiteltörlesztők voltak a gazdasági szereplők; hogy melyik szektor hogyan járult ehhez hozzá, az a ma megjelenő pénzügyi számlákból derül majd ki.

A külső többletben továbbra is a reálgazdasági folyamatoknak, azaz a nagy külkereskedelmi többletnek van meghatározó szerepe. Ezen a téren ráadásul az utolsó három negyedévben folyamatos volt a javulás – emeli ki az MNB. A reálgazdasági mérleg többlete tehát továbbra is nagyobb, mint a jövedelemmérleg hiánya. A folyó és tőketranszferként elszámolt, EU-val kapcsolatos tranzakciók az első negyedévben 660 millió euróval növelték a finanszírozási képességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!